Evropska unija obezbijedila stanove za 18 romskih porodica u Brčkom

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić uručili su u utorak 24.10.2017. godine ključeve stanova za 18 romskih porodica u naselju Novo Brčko u Brčkom.

Zgrada sa osamnaest stambenih jedinica je izgrađena u okviru projekta Akcija Roma II, kojeg je finansirala Evropska unija u iznosu od 2.5 miliona eura, a kofinansirale lokalne vlasti. Projekat u okviru kojega će stambeno biti zbrinuto ukupno 140 romskih porodica, provodi se u 9 općina na teritoriji BiH.

Ovaj objekat je dio mnogo većeg projekta, koji uključuje lokalne zajednice širom BiH. Izgradnja kuća za romske porodice, baš kao i za bilo koju drugu porodicu, temelj je integrisanja u društvo. Ako nemate kuću, ne možete osigurati školovanje za svoju djecu, teško je održavati posao, i teško se možete integrisati u društvo i postati pravi građanin koji doprinosi društvu”, rekao je Wigemark i istakao da je za potpunu integraciju ove populacije u društvo, potrebno zadovoljiti i druge aspekte, poput obrazovanja, zapošljavanja i zdravstva.

Gradonačelnik Siniša Milić naglasio je da Brčko distrikt BiH ulaže dosta napora u zbrinjavanju romske populacije.

Svjesni smo da je stambeno zbrinjavanje samo dio rješenja, tako da nam u narednom periodu predstoji da radimo ozbiljnije i na potpunoj inkluziji ovog stanovništva. Na putu smo da razvijamo koncept socijalnog stanovanja, kao model i način osiguravanja stambenih jedinica za sve kojima je potreban takav vid stambenog zbrinjavanja i siguran sam da ćemo u narednom periodu usvojiti i zakon o socijalnom stanovanju“, rekao je Milić.

Korisnica stana Eldina Aljić se zahvalila Evropskoj uniji i Vladi Brčko distrikta BiH koji su njoj i njenoj tročlanoj porodici osigurali krov nad glavom. „Omogućili su nam bolju budućnost. Do sada sam živjela s majkom i ocem, a od danas moja porodica i ja imamo svoj stan“, rekla je Aljićeva.

Evropska unija je u okviru prve i druge faze Projekta Akcija Roma obezbijedila ukupno 5 miliona eura, čime će se značajno poboljšati uslovi života i socio-ekonomska uključenost ugroženih romskih porodica. Druga faza projekta u okviru koje su izgradjene pomenute stambene jedinice, implementira se u 9 ciljanih općina/gradova u BiH (Tuzla, Gračanica, Banovići, Kakanj, Zavidovići, Zenica, Bijeljina, Modriča i Brčko Distrikt BiH).

Europa.ba