Federica Mogherini se sastala s predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, se sastala s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Draganom Čovićem, kako bi razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u zemlji i putu EU integracija.

Visoka predstavnica i predsjedavajući Čović su razgovarali o neposrednim prioritetima koji predstoje vlastima Bosne i Hercegovine, posebice ekspeditivno usvajanje zakona o trošarinama, kompletiranje odgovora na Upitnik do kraja godine, te osiguravanje kontinuirane i učinkovite provedbe reformske agende. Svi ovi koraci su od suštinske važnosti za napredak Bosne i Hercegovine na putu EU integracija; To je također nešto što građani zemlje zahtijevaju i očekuju.

Federica Mogherini je podcrtala svoju odlučnost da podrži sve partnere na Zapadnom Balkanu, uključujući BiH, u poduzimanju konkretnih i nepokolebljivih koraka naprijed na njihovom putu EU integracija. Jasno je izrazila svoja očekivanja da Bosna i Hercegovina ekspeditivno i ubjedljivo odgovori na svoje obaveze ka EU.

Europa.ba