Povjerenici Creţu i Navracsics na godišnjem forumu o dunavskoj strategiji

Povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu i povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics danas i sutra borave u Budimpešti, gdje sudjeluju na šestom godišnjem forumu o dunavskoj makroregionalnoj strategiji koji se odvija pod naslovom „Sigurna, dobro povezana i prosperitetna dunavska regija”.

Povjerenica Crețu izjavila je: “Smatram da je najvažnije unaprjeđivanje povezanosti u regiji, što obuhvaća kopneni promet i plovnost. To je temelj za ostvarivanje punog potencijala dunavske strategije. Pritom su neophodni politička volja i koordinacija,“. Dunavska strategija jedna je od četiri makroregionalne strategije. Pokrenuta je u aprilu 2011., a u njoj je okupljeno devet država članica EU-a (Austrija, Hrvatska, Njemačka, Češka, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Rumunjska i Bugarska) te pet zemalja koje nisu članice (Bosna i Hercegovina, Moldova, Crna Gora, Srbija i Ukrajina).

Ministri nadležni za strategiju sutra donose zajedničku izjavu kojom će utvrditi načela i prioritete za budućnost, a to su regionalna energetska sigurnost, razvoj infrastrukture i čista povezanost, koji se mogu potaknuti boljim iskorištavanjem sredstava EU-a. Tijekom održavanja foruma Zajednički istraživački centar Komisije, za koji je nadležan povjerenik Navracsics, predstavit će portal regija (Territorial Dashboard), najnoviji dodatak Centru znanja za teritorijalne politike.

Tim se alatom na pristupačan način vizualno prikazuju podaci za sve regije EU-a – o gospodarstvu, obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvu, energiji ili prometu. Pomoći će regionalnim tijelima u dunavskoj regiji da ulaganja usmjere tamo gdje su najpotrebnija i gdje mogu imati najveći učinak.

Europa.ba