Šef kooperacija Delegacije EU Asin: Finansiranje socijalne zaštite djece je investicija u budućnost

U ponedjeljak, 16. oktobra, šef kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH, Melvin Asin, govorio je na otvaranju UNICEF-ove regionalne konferencije o socijalnoj zaštiti djece, naglasivši da djeca imaju pravo na zaštitu od siromaštva. “Djeca imaju pravo na adekvatnu njegu, pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama i obrazovanju, kao i na participaciju u životu njihovih zajednica,” naglasio je Asin. Dodao je da siromaštvo čini djecu posebno ranjivima u kontekstu socijalne isključenosti i diskriminacije.

Trodnevna UNICEF-ova konferencija o socijalnoj zaštiti za djecu koja se održava u Sarajevu od 16. do 18. oktobra, okupila je donosioce odluka iz cijele regije, stručnjake u oblasti socijalne zaštite i druge aktere koji imaju uticaja na relevantne politike, kako bi razgovarali o socijalnoj zaštiti, razmijenili iskustva i promovirali saradnju.

“Finansiranje adekvatne socijalne zaštite je pametna investicija za budućnost. Takva odgovarajuća socijalna zaštita ključna je kako bi osigurali da djeca postanu zdrave, obrazovane i osnažene odrasle osobe,” izjavio je Asin. Pozvao je političare na svim nivoima vlasti u Bosni i Herzegovini da implementiraju dogovoreni paket socio-ekonomskih mjera, tzv. Reformsku agendu, čime bi se također stvorio i prostor za odgovarajuće zakonodavstvo i resurse za socijalnu zaštitu djece.

Procjenjuje se da oko 15% stanovništva u Bosni i Hercegovini živi ispod granice siromaštva. Među najpogođenijima su djeca, posebno romska, djeca sa poteškoćama i ona koja žive u nerazvijenim ruralnim područjima. Od 2008. godine, Evropska komisija u BiH podržala je različite projekte iz ove oblasti u vrijednosti od 4,6 milion eura, s ciljem izgradnje sistema kako bi se osigurala adekvatna socijalna zaštita za svu djecu i njihove porodice.

Europa.ba