EU najavila dodatnu hitnu pomoć izbjeglicama u Srbiji

Evropska komisija je 8. oktobra 2017. objavila da su za Srbiju izdvojena dodatna 4 miliona eura humanitarne pomoći namijenjene hiljadama izbjeglica i tražitelja azila koji se ondje nalaze.

Ugovori se sklapaju dok je komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides četvrti put u Srbiji, gdje procjenjuje humanitarnu situaciju na terenu, te sa državnim dužnosnicima raspravlja o pružanju humanitarne pomoći Evropske unije. Novim projektima finansiraju se podjela hrane u prihvatnim centrima i zaštita najranjivijih osoba, posebice imajući u vidu nadolazeću zimu, te organizacija obrazovnih aktivnosti.

“Srbija je vjerodostojan partner Evropske unije. Naš partnerski odnos omogućio nam je djelotvoran odgovor na izbjegličku krizu. EU je od 2015. vodeći pružatelj humanitarne pomoći namijenjene primanju izbjeglica u Srbiji. Poboljšali smo uvjete u mnogim prihvatnim centrima, pridonijeli opskrbi hranom u kampovima, djeci pružili obrazovanje u izvanrednim situacijama te pomogli u pružanju zdravstvenih usluga. Danas objavljeni dodatni projekti ispunjavat će potrebe najranjivijih, posebice tokom zime, izjavio je ovom prilikom komesar Stylianides.

Evropska unija je od 2015. najveći pružatelj hitne pomoći Srbiji. Vrijednost humanitarne pomoći Evropske komisije iznosi 25 miliona eura, što je omogućilo pružanje hitne pomoći (hrana, voda, higijenske potrepštine, neophodni predmeti, zdravstvene usluge i zaštita) na tranzitnim i prihvatnim tačkama, među ostalim na granicama i u čekaonicama. Iz finansijskih sredstava EU namijenjenih za migracije za Srbiju je od 2015. izdvojeno više od 80 miliona eura.

Kontekst

Humanitarna pomoć Evropske unije uključuje izravnu podršku izbjeglicama posredovanjem humanitarnih partnera Komisije, kao i izgradnju kapaciteta kako bi odgovor tijela javne vlasti bio djelotvorniji. Najviše se radilo na poboljšanju uvjeta u državnim prihvatnim centrima, gdje je EU bila glavni, a ponekad i jedini donator. Zahvaljujući tome, tijela javne vlasti pružila su smještaj za gotovo 6000 osoba.

Iz različitih mehanizama finansiranja Evropske unije je od 2015. izdvojeno više od 80 miliona eura, čime se Srbiji pomoglo da osigura smještaj migrantima i izbjeglicama u smještajnim centrima, podrži pružanje zdravstvenih i drugih primarnih usluga izbjeglicama, migrantima i zajednicama domaćinima te ojača svoje kapacitete graničnog nadzora.

Srbiji se 2015. pomoglo i iz Mehanizma EU za civilnu zaštitu, kada je tokom izbjegličke krize 10 država članica dostavilo više od 246 000 predmeta poput prekrivača, kreveta i tople odjeće.

Sredinom septembra 2017. u Srbiji je bilo registrirano više od 4000 izbjeglica i tražitelja azila, otprilike kao i godinu prije.

Dodatne informacije

Informativni članak o Srbiji: Odgovor na izbjegličku krizu

Informativni članak: Regionalni uzajamni fond EU kao odgovor na krizu u Siriji

Europa.ba