Zajednička izjava visoke predstavnice EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i glavnog tajnika Vijeća Europe povodom Europskog i Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne

Na Europski i Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne, Vijeće Europe i Europska unija ponovno potvrđuju da se snažno i jasno protive smrtnoj kazni u svim okolnostima i u svim slučajevima. Smrtna kazna nije spojiva s ljudskim dostojanstvom. Riječ je o neljudskom i ponižavajućem postupanju, nije dokazano da smrtna kazna ima ikakav učinak odvraćanja, a njezinom primjenom pravosudne pogreške mogu biti nepopravljive i kobne.

Ukidanje smrtne kazne u Europi predstavlja nepobitan uspjeh s obzirom na to da su smrtnu kaznu ukinule sve države članice Europske unije i Vijeća Europe. Ukidanje smrtne kazne na temelju zakona ili u praksi preduvjet je za članstvo u Vijeću Europe, a potpuna zabrana smrtne kazne u svim okolnostima sadržana je u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. Ponovno uvođenje smrtne kazne u bilo kojoj državi članici protivilo bi se temeljnim vrijednostima i obvezama na kojima se temelje obje organizacije. Vijeće Europe i Europska unija pozivaju sve europske države da ratificiraju protokole uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima kojima se zabranjuje smrtna kazna. Pozivaju Bjelarus, kao jedinu europsku zemlju koja i dalje primjenjuje smrtnu kaznu, da uvede moratorij kao presudan korak kojim bi se ta zemlja približila paneuropskim pravnim standardima.

Vijeće Europe i Europska unija iznova upućuju snažan poziv svim zemljama u svijetu koje još izvršavaju smrtnu kaznu da bez odgode uvedu moratorij na pogubljenja, i to kao prvi korak prema ukidanju smrtne kazne, a da preostale izrečene smrtne kazne zamijene zatvorskim kaznama. Sve te zemlje i dalje su u svakom slučaju dužne poštovati međunarodno pravo i stoga se među ostalim moraju suzdržati od izvršavanja pogubljenja maloljetnika, osobâ s duševnim bolestima ili intelektualnim teškoćama, kao i od izvršavanja pogubljenja u slučajevima u kojima nije riječ o najtežim kaznenim djelima (a posebno ne smiju izvršavati pogubljenja osoba koje su osuđene zbog gospodarskog kriminala ili kaznenih djela trgovine drogom). Ne bi se smjelo izvršiti nijedno pogubljenje, a da članovima obitelji i odvjetnicima pogubljenika ne budu priopćene odgovarajuće informacije.

Vijeće Europe i Europska unija izražavaju zadovoljstvo u pogledu globalnog trenda ukidanja smrtne kazne, koji je doveo do toga da je dvije trećine svih zemalja na svijetu već ukinulo smrtnu kaznu na temelju zakona ili je to učinilo u praksi. Taj globalni zamah mora se iskoristiti kako bi se u tom pogledu pridobilo i sve preostale države koje još izvršavaju smrtnu kaznu. Vijeće Europe i Europska unija nastavit će svoj angažman u okviru Ujedinjenih naroda s ciljem podupiranja globalnog trenda ukidanja smrtne kazne. Koristit će se svim sredstvima koja su im na raspolaganju kako bi se borili protiv mučenja i drugih teških kršenja ljudskih prava u vezi s primjenom i izvršavanjem smrtne kazne.

Europa.ba