Projekat EU podržava gastronomski turizam u BiH: Miris tradicije na novi način

Da je gastronomija važna dodatna vrijednost turističkog proizvoda, naročito u ruralnom turizmu, pokazuje broj učesnika radionice “Ljekovito bilje BiH u gastronomiji”  koja je održana u Kreševu. O ljekovitom i aromatskom bosanskohercegovačkom bilju govorio je Nihad Mameledžija, jedan od najpoznatijih kuhara u BiH.

Cjelodnevna radionica „Ljekovito bilje BiH u gastronomiji”  koju je 4. oktobra 2017. godine organiziralo Udruženje za razvoj ruralnog turizma „Alterural” je okupila žene koje su uključene u ruralni turizam i koje svoja znanja i iskustva iz domaćinstva sada nastoje unaprijediti. Radionica im je omogućila da steknu nove vještine kako bi pružile što bolju uslugu turistima, koji dolaze i kojima je gastronomija sve važniji motiv pri odabiru odmora.

Učesnice su pažljivo bilježile recepte, učestvovale u pripremanju jela, ali i podučile predavača o tradiciji svoga kraja. Upotreba ljekovitog i aromatskog bilja je duboko utkana u tradicionalna jela Bosne i Hercegovine. No, od danas, lavandu neće koristiti kao mirišljavu biljku koje su stavljale samo u ormare, nego će spremati džem od breskvi sa lavandom. Kopriva će biti neizostavni dio smjese za palačinke, a kadulja će  začiniti ribu.

Kako bi se unaprijedio održivi model lokalnog ruralnog gospodarstva i razvio ruralni turizam, neophodno je pomoći lokalnom stanovništvu da očuva tradiciju. Ovaj projekat Evropske unije će upravo to i učiniti. Nove vještine će im pomoći u samozapošljavanju a time zasigurno smanjiti odlazak iz ruralnih područja.

Radionica o gastronomiji održana je u okviru projekta „Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije“ koji finansira Evropska unija sa 184.832 eura. Trogodišnji projekat započeo je 2016. i obuhvata područje Kreševa, Vareša, Ilijaša, Fojnice, Starog Grada Sarajeva te  Općine Centar Sarajevo i Istočno Sarajevo. Projekat koordinira udruženje Alterural, a provodi ga pet partnera: Eurogites, Planinarsko društvo Vranica, Udruženje Kreševski citrin i Forum Žena Strica-Zarudje.

Više o projektu možete pronaći ovdje.

Europa.ba