Ambasador EU Wigemark posjetio Visoko

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark danas je posjetio općinu Visoko, gdje se sastao s načelnicom Visokog Amrom Babić i njenim saradnicima.

Ambasador Wigemark i načelnica Babić su razgovarali o izazovima i budućim planovima za općinu Visoko. Sagovornici su konstatovali da lokalne zajednice mogu i trebaju preuzeti aktivnije učešće u rješavanju ključnih pitanja za ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta na lokalnom nivou, uključujući kroz društveno poduzetništvo, razvoj vještina i inovacije.

Ambasador Wigemark je ocijenio općinu Visoko kao jednu dinamičnu sredinu i svijetao primjer općine koja ima ženu načelnicu. Takođe je prenio da će Evropska unija u BiH uskoro pokrenuti projekat koji je fokusiran na lokalnu zajednicu i saradnju lokalnih zajednica u procesu integracija u Evropsku uniju.

Tokom posjete, ambasador Wigemark je posjetio neke od uspješnih privrednih subjekata sa sjedištem u Visokom, uključujući opću poljoprivredno-proizvodno-prometno-uslužnu zadrugu BIOS, industriju prehrambenih proizvoda VISPAK i sjedište drvne industrije SECOM.

Ambasador Wigemark i načelnica Babić su takođe posjetili neke od glavnih kulturnih znamenitosti u Visokom, nacionalni spomenik „Stari Grad Visoki“, te arheološko područje Mili-krunidbenog.

 

Europa.ba