Europska komisija podržava veće regulatorne ovlasti Europske centralne banke u sistemima poravnanja radi provedbe monetarne politike

Strasbourg, 3. oktobra 2017.

Europska komisija danas je izdala pozitivno mišljenje o preporuci Europske centralne banke (ECB) od 23. juna 2017. kojom je ta banka zatražila veću ulogu u reguliranju sistema poravnanja za financijske instrumente, primjerice u odnosu na centralne druge ugovorne strane (CCP-i), za što je predložila izmjenu članka 22. svojeg Statuta.

Današnjim mišljenjem Komisija snažno podržava inicijativu kojom bi ECB dobio jasnu regulatornu nadležnost u području centralnog poravnanja. Predloženom izmjenom Statuta ECB želi u svoju regulatornu nadležnost uvrstiti i sisteme poravnanja za financijske instrumente. Ta važna promjena omogućit će ECB-u da u potpunosti izvršava zadaće utvrđene u nedavnom prijedlogu Komisije o izmjeni Uredbe o infrastrukturi europskog tržišta (EMIR). U pismu namjere iz rujna 2017. predsjednik Komisije Juncker pozvao je Europski parlament i Vijeće da što prije prihvate prijedlog o izmjeni EMIR-a i preporuku ECB-a za izmjenu članka 22.

U svojem mišljenju Komisija preporučuje i neke manje prilagodbe prijedloga ECB-a kako bi se naglasila potreba za dosljednošću kad je riječ o regulatornim nadležnostima ECB-a, Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije u pogledu sistema poravnanja.

Sada u Europskom parlamentu i Vijeću slijedi razmatranje donošenja predloženih izmjena Statuta ECB-a u redovnom zakonodavnom postupku, zahvaljujući pojednostavnjenom postupku u skladu s člankom 129. stavkom 3. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Kako je predsjednik Juncker naglasio u govoru o stanju Unije od 13. septembra, upotreba mogućnosti iz tih odredbi (primjerice, tehničke izmjene Ugovora u okviru redovnog zakonodavnog postupka) može doprinijeti bržem i učinkovitijem odlučivanju na razini EU.

Kontekst

Preporuka Europske centralne banke

U preporuci od 23. juna ECB je predložio izmjenu članka 22. Statuta Europskog sistema centralnih banaka i Europske centralne banke kako slijedi:

„ECB i nacionalne centralne banke mogu stvoriti mogućnosti, a ECB donositi propise radi osiguranja učinkovitog i pouzdanog klirinškog i platnog sistema i klirinškog sistema za financijske instrumente u Uniji i s drugim zemljama.”

U preporuci se posebno predlaže da ECB treba dobiti regulatornu nadležnost za donošenje obvezujućih procjena i korektivnih mjera u bliskoj suradnji s drugim tijelima EU. Nadalje, kad je to potrebno za zaštitu stabilnosti eura, ECB bi trebao imati regulatornu nadležnost za postavljanje dodatnih zahtjeva za CCP-e koji sudjeluju u poravnanju znatnih količina transakcija denominiranih u eurima. ECB naglašava da se ta nova zadaća treba provoditi samo za potrebe monetarne politike.

Prema Ugovoru o funkcioniranju Europske unije (članak 129. stavak 3.) Komisija treba dati mišljenje o toj preporuci, a potom Europski parlament i Vijeće odlučuju o izmjeni.

Kontinuirano preispitivanje financijskog zakonodavstva

Preporuka ECB-a i današnje mišljenje Komisije trebaju se promatrati u kontekstu zakonodavnog prijedloga Komisije od 13. juna 2017. za preispitivanje Uredbe o infrastrukturi europskog tržišta (EMIR) (Uredba br. 468/2012).

Predložene ciljane reforme osmišljene su kako bi se dodatno unaprijedila financijska stabilnost Europske unije. Za centralne druge ugovorne strane (CCP-i) već postoje detaljni propisi te se one mogu dobro nositi s financijskim poteškoćama zahvaljujući nizu mjera donesenih zbog financijske krize. Međutim, potrebne su daljnje izmjene kako bi se osigurao dosljedniji i snažniji nadzor centralnih drugih ugovornih strana u EU i u trećim zemljama te kako bi se rješavali novi izazovi. CCP-i su postali sistemski bitan dio financijskog sektora, a njihova važnost raste. Uz to, predviđeni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU znatno će utjecati na regulativu i nadzor poravnanja u Europi.

Predloženom izmjenom Statuta ECB-u bi se omogućilo potpuno provođenje zadaća koje su prema zakonodavnom prijedlogu Komisije predviđene za centralne banke izdanja u postupku odobravanja, priznavanja i nadzora CCP-a sa sjedištem u EU i izvan nje.

Dodatne informacije

Mišljenje Komisije o preporuci Europske centralne banke za izmjenu članka 22. Statuta Europskog sustava centralnih banaka i Europske centralne banke

Obavijest: Mišljenje Komisije o preporuci Europske centralne banke za izmjenu članka 22. Statuta Europskog sustava centralnih banaka i Europske centralne banke

Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o infrastrukturi europskog tržišta (EMIR)

Komunikacija o daljnjim izmjenama Uredbe o infrastrukturi europskog tržišta (EMIR)

Prijedlog o snažnijem nadzoru centralnih drugih ugovornih strana (CCP-i)

Europa.ba