Projekat LIR: Objavljen “Poziv malim i srednjim preduzećima za iskazivanje interesa za podrškom na provođenju projekata unapređenja tehnološke opremljenosti i obuka za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za potrebnu radnu snagu u 2017. i 2018. godini”

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj” (LIR) koji primarno finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), objavljuje se “Poziv malim i srednjim preduzećima za iskazivanje interesa za podrškom na provođenju projekata unapređenja tehnološke opremljenosti i obuka za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za potrebnu radnu snagu u 2017. i 2018. godini”.

Ovaj poziv za iskazivanja interesa će omogućiti svim zainteresovanim malim i srednjim preduzećima (MSP) sa područja partnerskih jedinica lokalne samouprave, koji djeluju u prioritetnim sektorima (obrada drveta, obrada metala, obrada tekstila i IT sektor) i odabranim lancima vrijednosti  da rade zajedno sa Projektom, kako bi realizirali i) investicije usmjerene ka poboljšanju tehnološke opremljenosti, ii) programe obuka za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju potrebne radne snage radi postizanja višeg stepena produktivnosti i kreiranja radnih mjesta, a u cilju podizanja konkurentnosti MSP.

Cilj ovog poziva za izražavanje interesa jeste da se identificiraju projekti kojima će se pružiti podrška, u okviru raspoloživih sredstava, za unapređenje tehnološke opremljenosti, projekti koji će se odnositi na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju potrebne radne snage te kombinovani projekti prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika i investicija usmjerenih ka poboljšanju tehnološke opremljenosti, a koje će implementirati MSP.  Kroz provedbu navedene podrške u 2017. i 2018. godini očekuju se sljedeći kumulativni rezultati:

•    MSP koja budu podržana će u roku od 12 mjeseci od implementacije projekta ostvariti povećanje prihoda (po mogućnosti od izvoznih poslova) u iznosu od 3% u odnosu na ostvareni prihod iz 2016. godine.
•    Sva MSP koja budu podržana će zaposliti minimalno 20 osoba (kumulativno za sva MSP).

Popunjen obrazac prijedloga, budžet i prateću dokumentaciju potrebno je dostaviti u jednom (1) originalnom primjerku i jednoj (1) kopiji, u A4 formatu i uvezane. Također, kompletnu projektnu dokumentaciju (u zip formatu) je potrebno dostaviti i u elektronskoj formi, na CD-u, ili USB memorijskoj kartici.

Krajnji rok za podnošenje prijava je četvrtak, 19. oktobar 2017. godine do 17:00 sati, što potvrđuje datum na otpremnici, poštanski žig ili priznanica. Prijave se mogu dostaviti i lično. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.

Na koverti je potrebno naznačiti ime poziva za iskazivanje interesa za koji se aplicira: „Poziv malim i srednjim preduzećima za iskazivanje interesa za implementiranje projekata unapređenja tehnološke opremljenosti i obuka za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju potrebne radne snage uz podršku Projekta „Lokalni integrisani razvoj“ u 2017. i 2018. godini.“ Nadalje, na koverti je potrebno naznačiti i puni naziv i adresu podnosioca prijave, te naglasiti slijedeće: „NE OTVARATI PRIJE ZVANIČNOG OTVARANJA“.

Prijave moraju biti dostavljene u zatvorenoj koverti preporučenom poštom, kurirskom poštom ili lično (potpisana i datirana potvrda će biti dodijeljena licu koje lično dostavi prijavu) na sljedeću adresu:
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP)
Projekat „Lokalni integrisani razvoj“
UN HOUSE
Zmaja od Bosne bb
71 000 Sarajevo

Prijave dostavljene drugim putem (npr. putem faksa ili email-a), neće biti uzete u razmatranje.

Link za preuzimanje dokumentacije: http://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/en/home/presscenter/articles/2017/09/27/poziv-malim-i-srednjim-preduze-ima-za-iskazivanje-interesa-za-podr-kom-na-projektima-unapre-enja-teh-opremljenosti-i-obuka-za-pre-dokvalifikaciju.html

Europa.ba