EIDHR: Globalni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za 2017.

Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) objavljuje poziv za dostavljanje prijedloga, s općim ciljem podrške civilnom društvu u djelovanju da podrži zaštitu i promociju ljudskih prava i osnovnih sloboda diljem svijeta.

Posebni ciljevi ovogodišnjeg poziva su da podrži civilno društvo i branitelje ljudskih prava koji rade izvan Evropske unije, u pet ključnih oblasti ljudskih prava koji odgovaraju lotovima javnog poziva za dostavljanje prijedloga 2014-2017:

  • Lot 1: Podrška braniteljima ljudskih prava u oblastima prava vlasništva zemlje, autohtonih naroda, između ostalog, u kontekstu ‘otimanja zemlje’ i klimatskih promjena.
  • Lot 2: Borba protiv izvansudskih pogubljenja i prisilnih nestanaka.
  • Lot 3: Borba protiv prisilnog rada i modernog sužanjstva.
  • Lot 4: Promovisanje i podrška pravima osoba s invaliditetima.
  • Lot 5: Podrška slobodi religije ili vjere.

Definisanje svakog od ‘lotova’ u ovom pozivu za dostavljanje poziva bilo je predmet razmjena mišljenja s organizacijama civilnog društva kroz mreže s sjedištem u Briselu. Zaključci ovih razmjena se objavljuju na web stranici EuropeAid-a.

Sveukupni indikativni iznos koji je na raspolaganju je 25 000 000 eura (5 000 000 za svaki lot).

Smjernice i svi relevantni dokumenti se mogu pronaći na sljedećoj web stranici: https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-services/index.cfm?do=publi.welcome&nbPubliList=15&orderby=upd&orderbyad=Desc&searchtype=RS&aofr=155232

Referenca: EuropeAid/155232/DH/ACT/Multi

Rok za podnošenje Konceptnih nota: 9. novembar 2017 u 16:00 časova (briselsko vrijeme)

Aplicirati se može na engleskom, francuskom ili španskom.

Pitanja se mogu slati emailom ne kasnije od 21 dan prije roka za podnošenje konceptnih nota na adresu: EuropeAid-155232@ec.europa.eu, uz jasno naznačenu referencu poziva za dostavljanje prijedloga. Javni naručitelj nema obavezu dati pojašnjenja na upite koji su zaprimljeni nakon ovog datuma.

Europa.ba