EU i UN zajedno protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

New York, 20. septembra 2017.

Na današnjem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku Evropska unija i Ujedinjene nacije pokrenuli su 500 miliona eura vrijednu inicijativu pod nazivom „Spotlight” radi iskorjenjivanja svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Inicijativu „Spotlight” u saradnji EU i UN-a pokrenuli su visoka predstavnica EU i potpredsjednica Komisije Federica Mogherini i komesar za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom i zamjenicom glavnog tajnika UN-a Aminom Mohammed.

U govoru povodom pokretanja inicijative generalni sekretar UN-a António Guterres izjavio je: „To je mučna, ali nepobitna činjenica: svaka treća žena u životu će se suočiti s nasiljem. Nasilje nad ženama i djevojčicama uništava živote i nanosi bol svim generacijama. Inicijativa „Spotlight” uistinu je povijesna”, dodao je. „Taj je fond predvodničko ulaganje u rodnu ravnopravnost i osnaživanje položaja žena. Kad u središte pozornosti stavimo osnaživanje položaja žena i djevojčica diljem svijeta, svima će biti bolje.”

Visoka predstavnica EU Federica Mogherini izjavila je: „Evropska unija predana je borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama jer to nasilje ugrožava naša temeljna prava i vrijednosti kao što su dostojanstvo, pristup pravosuđu i rodna ravnopravnost. Ženama i djevojčicama moramo zajamčiti sigurnost kako bi mogle ostvariti svoj puni potencijal.”

Komesar Mimica dodao je: „Nasilje nad ženama i djevojčicama jedna je od najvećih nepravdi današnjeg doba, a prisutno je u svim zemljama, naraštajima, narodima i zajednicama. To nas nasilje duboko pogađa – i emotivno i psihički. Ono je ozbiljna prepreka ostvarenju punog potencijala za razvoj svakog društva. Kako bi se situacija zaista promijenila, pozivam sve partnere da se pridruže našoj inicijativi „Spotlight” za svijet u kojem sve žene i djevojčice mogu ostvariti što god požele!”

Inicijativu Evropske unije i UN-a pod nazivom „Spotlight” podupire uzajamni fond s više dionika. Glavni je donator EU, koja je donirala pola milijarde eura, a fond je otvoren i drugim donatorima.

Sljedećih nekoliko godina provodit će se sveobuhvatni programi za iskorjenjivanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, kao što su seksualno i rodno uvjetovano nasilje i štetne prakse, trgovanje ljudima i gospodarsko izrabljivanje (izrabljivanje radne snage), ubistva žena te nasilje u obitelji. Glavna područja na koja će inicijativa biti usmjerena uključivat će poboljšanje zakonodavnih okvira, politika i institucija, preventivnih mjera, pristupa uslugama i prikupljanja podataka u Africi, Latinskoj Americi, Aziji te tihooceanskom i karipskom području.

U skladu s načelima Programa održivog razvoja do 2030. u inicijativi „Spotlight” primjenjivat će se pristup temeljen na pravima, a poseban će naglasak biti na najmarginaliziranijim skupinama žena i djevojčica kako nikoga ne bismo zapostavili. Inicijativa će biti usmjerena na poticanje preuzimanja političkih obveza na najvišoj razini, pružanje opsežne ciljane podrške i izgradnju novih partnerstava. Njome će se podići svijest o raširenom, dugotrajnom i štetnom uticaju nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kontekst

Nasilje nad ženama i djevojčicama jedan je od najčešćih i najstrašnijih primjera kršenja ljudskih prava diljem svijeta. Ono se događa u svim društvima, neovisno o naraštaju, socioekonomskoj zajednici, obrazovnom statusu ili zemljopisnom području. Nasilje danas utiče na više od milijardu života. Procjenjuje se da je 35 % žena u nekom trenutku doživjelo nasilje. U nekim se zemljama taj postotak penje i do 70 %.

Osim toga, diljem svijeta 700 miliona žena udano je prije nego su navršile 18 godina, a svaka treća od njih, odnosno njih 250 miliona, prije nego su navršile 15. Gotovo 200 miliona žena i djevojčica bilo je podvrgnuto genitalnom sakaćenju u 30 zemalja.

To je breme prepreka rodnoj ravnopravnosti, osnaživanju žena i djevojčica te općenito održivom razvoju i postizanju ciljeva održivog razvoja.

Inicijativa „Spotlight” izraz je političke volje koju je međunarodna zajednica pokazala i donošenjem ciljeva održivog razvoja, a posebno petim ciljem, koji se odnosi na rodnu ravnopravnost, i konkretnim ciljevima za iskorjenjivanje nasilja nad ženama i djevojčicama, te uključivanjem načela rodne ravnopravnosti u sve ciljeve održivog razvoja.

U novom evropskom konsenzusu o razvoju, novom globalnom pristupu Evropske unije održivom razvoju za naredne godine, također se naglašava obaveza EU i svih njenih država članica prema rodnoj ravnopravnosti.

Za više informacija o inicijativi EU i UN-a „Spotlight” posjetite www.un.org/spotlight-initiative

Europa.ba