Izjava visoke predstavnice i potpredsjednice Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna nakon sastanka s liderima iz Zapadnog Balkana

Večeras smo održali radni sastanak s liderima svih šest partnera sa Zapadnog Balkana na marginama 72. Generalne skupštine UN-a u New Yorku, kako bi unaprijedili rad na putu EU integracija cijelog regiona.

Iznova smo potvrdili nedvosmislenu podršku Evropske unije perspektivi proširenja za Zapadni Balkan, koja je nedavno iskazana i na nivou Evropskog vijeća kao i od strane predsjednika Evropske komisije, Jean-Claude Junckera, u njegovom godišnjem Govoru o stanju Unije početkom ovog mjeseca. U skladu s tim opredjeljenjem, Evropska unija intenzivira podršku svim partnerima da ostvare realistične ciljeve, kako bi njihov napredak postao ireverzibilan do kraja našeg mandata.

Zadovoljstvo nam je što su lideri – predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, premijer Albanije Edi Rama i premijer bivše jugoslovenske Republike Makedonije Zoran Zaev – potvrdili svoje opredjeljenje pojačanom radu na reformama, posebice u oblastima pravosuđa, vladavine prava i osnovnih prava, te regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, kako bi se očuvao i iskoristio ovaj pozitivni zamah.

Europa.ba