Evropska komisija osniva forum stručnjaka radi nadilaženja prekograničnih prepreka

Brisel, 20. septembra 2017.

Kako bi se potpuno iskoristio ekonomski potencijal graničnih regija EU i tako ostvarile pogodnosti za njihovih 150 miliona građana, Evropska komisija danas pokreće „središnju tačku za granice”. Ona pruža prilagođenu podršku regijama kako bi se lakše uklonile zapreke otvaranju radnih mjesta i ulaganjima.

Balansiranje između različitih administrativnih i pravnih sustava i dalje je složeno te stvara zamjetne troškove poduzećima, radnicima, učenicima i studentima. Predsjednik Juncker u govoru o stanju Unije 2017. rekao je da je potrebno osigurati pravednost na našem jedinstvenom tržištu. U skladu s tim središnja tačka za granice konkretnim će mjerama pospješivati saradnju među graničnim regijama.

Pridonijet će olakšavanju 1. pristupa radnim mjestima, 2. pristupa uslugama poput zdravstvene skrbi i javnog prijevoza te 3. prekograničnog poslovanja.

Prijedlog je dio opširnije Komunikacije o „poticanju rasta i kohezije u graničnim regijama EU”. Njome se, uz navođenje inicijativa u toku, uvodi niz novih mjera kako bi granične regije rasle brže i bile sve bliskije.

Komesarka za regionalnu politiku Corina Crețu izjavila je: “Udio graničnih regija u gospodarstvu Europe veći je od četvrtine, ali njihov gospodarski potencijal nije u potpunosti iskorišten. One su vrelo prilika koje samo čekaju da isplivaju na površinu. Komisija će im ciljano pomagati kako bi se ostvarivale pogodnosti za njihove stanovnike.”

Središnju tačku za granice činit će Komisijini stručnjaci za prekogranična pitanja. Oni će savjetovati nacionalna i regionalna tijela na temelju dobrih praksi prikupljenih i razmijenjenih putem nove internetske mreže na razini EU.

Bolji pristup radnim mjestima

Već sada dva miliona radnika, učenika ili studenata svaki dan ili sedmicu prelazi granicu. Kako bi se olakšalo prekogranično zapošljavanje, središnja tačka za granice poduprijet će regije koje bi htjele produbiti saradnju. Savjetovat će ih se o uzajamnom priznavanju kvalifikacija, zajedničkim studijskim programima ili uslugama poduke za poduzetnike.

U središnjoj tački za granice objedinit će se informacije o dobrim praksama u području prekograničnih usluga zapošljavanja, poput zajedničke mreže koju su osnovale španska regija Galicija i portugalska regija Sjever, a kojoj podršku pruža portal EU za mobilnost pri zapošljavanju EURES.

Središnja tačka za granice tako može pridonijeti uspostavi budućeg evropskog nadzornog tijela za rad, koje je predsjednik Juncker najavio u govoru o stanju Unije 2017., kako bi se na svim razinama učvrstila saradnja među tijelima nadležnima za tržište rada i bolje upravljalo prekograničnim pitanjima.

Bolji pristup javnim uslugama

Kako bi javne usluge u graničnim regijama pridonosile njihovoj privlačnosti i uključivosti, središnja tačka za granice učinit će sljedeće:

  • popisat će postojeće prekogranične ustanove zdravstvene skrbi, primjerice prekogranična područja zdravstvene skrbi oko granice Francuske i Belgije
  • proučit će koje željezničke veze nedostaju duž unutarnjih granica kako bi prekogranične usluge javnog prijevoza bile učinkovitije.

Prekogranično poslovanje

Središnja tačka za granice svojom će internetskom mrežom poticati dijalog o prekograničnim pitanjima.

Njezini će stručnjaci na zahtjev pružati podršku radi većeg usklađivanja pravila o pokretanju poslovanja, dijeliti dobre prakse iz drugih graničnih regija i promicati veće korištenje internetskim postupcima.

Evropska komisija će osim osnivanja središnje tačke za granice odabrati najviše 20 projekata kao primjer inovativnih rješenja u nošenju s prekograničnim preprekama. Poziv za njih bit će objavljen prije kraja 2017.

Sljedeći koraci

Središnja tačka za granice počet će s radom u januaru 2018.

Kad je riječ o razmatranju budućnosti finansija EU koje je u toku, dobre prakse koje se prikupe putem središnje tačke za granice poslužit će u raspravi o sljedećoj generaciji programa prekogranične saradnje („interreg”) kako bi se u njima bolje obuhvatile pravne i administrativne prepreke te razvijale učinkovitije prekogranične javne usluge.

Dodatne informacije

Komunikacija „Poticanje rasta i kohezije u graničnim regijama EU”

Memorandum: Nadilaženje prekograničnih prepreka radi poticanja rasta u graničnim regijama EU

Informativni članak – Francuska i Njemačka: cjenovno dostupne karte za lokalno prekogranično putovanje

Informativni članak – Danska i Švedska: na posao s jedne, na večeru s druge strane granice

Informativni članak – Mađarska i Slovačka: odgovor na hitne situacije s druge strane granice

Informativni članak – Španija i Portugal: osposobljavanje u svojoj, rad u drugoj zemlji

Informativni članak – Latvija i Estonija: što kad je najbliža bolnica s druge strane granice

Europa.ba