TAIEX: Reforma izvršnog postupka – način unapređenja efikasnosti pravosuđa

Danas je u Sarajevu završena dvodnevna međudržavna radionica „Reforma izvršnog postupka – način unapređenja efikasnosti pravosuđa“, koju je organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u saradnji sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za proširenje putem Instrumenta za tehničku/savjetodavnu pomoć i razmjenu informacija (TAIEX).

Svrha radionice bila je razmjena iskustava i predstavljanje najboljih praksi zemalja regiona i država članica Evropske unije za unapređenje sudskog izvršnog postupka. Poseban fokus je stavljen na smanjenje broja neriješenih komunalnih predmeta, odnosno sporova malih vrijednosti koji proizlaze iz neplaćenih računa za korištenje komunalnih usluga kao što su električna energija, voda, grijanje i sakupljanje smeća.

Kroz izlaganja međunarodnih i domaćih stručnjaka, imajući u vidu preopterećenost pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine ovim predmetima, učesnici radionice su nastojali identificirati najbolja održiva rješenja za jačanje izvršenja neplaćenih računa za komunalne usluge odnosno unapređenje sudskog izvršnog postupka.

Uvodnim obraćanjima konferenciju su otvorili potpredsjednica  VSTV-a BiH Ružica Jukić  i rukovoditelj Odjela vladavine prava u Delegaciji Evropske unije i Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH Richard Wood.

“Razmatranje modaliteta i predlaganje inicijative za rasterećenje pravosudnih institucija izmještanjem pojedinih postupaka i prenosa ovlaštenja jedna je od aktivnosti VSTV-a BiH koja je u skladu sa preporukama Evropske komisije za provođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Strukturiranog dijaloga o pravosuđu.“, naglasila je potpredsjednica Jukić. Ona je također rekla: „VSTV BiH je poduzelo brojne aktivnosti usmjerene ka smanjenju broja komunalnih predmeta. Jedna od najvažnijih je uvođenje  Sistema za elektronsko podnošenje i obradu predmeta male vrijednosti tzv. komunalne predmete (SOKOP). S krajnjim ciljem smanjenja komunalnih predmeta, obezbjeđenja efikasnije i ekonomičnije obrade predmeta, stvaranja jedinstvene elektronske baze predmeta, te uvođenja jedinstvenog načina procesuiranja komunalnih predmeta u pravosuđu u BiH ovaj sistem je u obveznoj primjeni u svim sudovima u BiH.“

U izlaganju potpredsjednice Jukić  također je istaknuto da je temeljem „Analize za zakonodavne izmjene za izmještanje komunalnih/izvršnih predmeta iz sudova formiranjem javnih ili privatnih agencija”, VSTV BiH identifikovao najprihvatljiviji model i donio zaključak da se efikasnost izvršnog postupka može unaprijediti i povećati prenosom određenih nadležnosti sudova u izvršnom postupku na institucije izvan pravosudnog sistema kroz uspostavljanje privatnih agencija, odnosno privatnih izvršitelja u fazi naplate potraživanja.

Imajući u vidu činjenicu da priroda problema leži prvenstveno u neadekvatnim društveno-ekonomskim prilikama, a ne u načinu na koji je pravosuđe ustrojeno, potrebno je razmotriti i neka vansudska rješenja, pored reforme zakona o izvršnom postupku “, istakao je Richard Wood, šef Odjela za vladavinu prava, u Delegaciji EU u BiH i Uredu specijalnog predstavnika EU za BiH.

Stručnjaci iz Hrvatske i Slovenije  su predstavili EU model reforme izvršnog postupka (iskustva, prednosti i slabosti) i glavne probleme s kojima se suočavaju komunalna preduzeća pri naplati dugova putem suda. Također se  govorilo o modelima izvršnog postupka u zemljama regiona, Srbija i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija i Bosna i Hercegovina. Na radionici su prisustvovali stručnjaci Svjetske banke koji su predstavili ekspertski izvještaj o dobrim praksama u smanjenju broja komunalnih predmeta pod nazivom “Ka efikasnom izvršenju nespornih potraživanja”.

Učesnici su imali priliku da učestvuju u praktičnom radu radionice, te daju prijedloge i sugestije s ciljem unapređenja sadašnjeg sistema izvršnog postupka s posebnim fokusom na komunalne predmete.

Za više informacija molimo kontaktirajte:

Kabinet predsjedništva VSTV BiH
Tel.: 033 707 570;

Europa.ba