LIR: U Foči uspješno realizovan projekat javnih radova “Zajedno do posla”

U protekla četiri mjeseca 30 radnika iz socijalno ugroženih kategorija, među kojima je bilo i 10 žena dobilo je posao u okviru projekta “Zajedno do posla”, koji je uspješno realizovan u Foči. Cilj projekta je bio, putem javnih radova, osigurati privremeni posao nezaposlenim osobama iz  socijalno ugroženih kategorija koji nemaju zaposlenje duže od 12 mjeseci.

Ove osobe su bile angažovane na poslovima čišćenja i uređenja obala rijeke Drine i Čehotine u gradskoj zoni, te uređenju parkova i drugih javnih zelenih površina , kao i održavanju cvijeća na javnim površinama. Tokom realizacije projekta, očišćene su obale rijeke, isječeno je rastinje, a uređeni su i parkovi i zelene površine u gradu.

„Zahvaljujući javnim radovima u Foči, nezaposlene osobe koje dugo čekaju na posao, imale su priliku dobiti privremeno zaposlenje i ostvariti određen prihod, što će doprinjeti ekonomskom osnaživanju njihovih domaćinstava,“ rekao je Ismar Ćeremida, koordinator za ekonomski razvoj LIR projekta.

„Ovaj projekat je u potpunosti ispunio sva očekivanja i svi su ostvarili svoj interes:  lokalna zajednica je dobila čiste i uređene obale rijeka i zelene površine, a angažovani radnici su četiri mjeseca imali redovne plate“, rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča. On je istakao da su implementatori na najbolji način utrošili sredstva, te izrazio nadu da će se sličan projekat javnih radova realizovati i naredne godine.

“Zajedno do posla”, je jedan od projekata javnih radova koji su izabrani u okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR) koju primarno finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH). Vrijednost projekta “Zajedno do posla” iznosi 75.300 KM, a iz sredstava LIR projekta je investirano 49.700 KM, dok je opština Foča učestvovala sa 25.600 KM.

Projekti javnih radova realizuju su u pet jedinica lokalne samouprave u BiH,  a osim Foče, uključeni su i projekti zapošljavanja u Goraždu, Orašju,  Srebreniku i Žepču. Ovih pet projekata, ukupne vrijednosti od 380.000 KM, omogućit će zapošljavanje skoro 160 socijalno ugroženih osoba u 2017. godini.

Europa.ba