Visoka predstavnica Mogherini: Budućnost Balkana je u Evropskoj uniji

EU ostaje čvrsto posvećena evropskim integracijama Zapadnog Balkana, gdje je rad na “prebrođivanju razlika i stvaranju prostora za saradnju” jedini način “očuvanja i unaprjeđenja mira”, što je u interesu građana EU.

“Jasno je da bi cijeli Balkan trebao da bude – a s vremenom će i postati – dio naše Evropske unije”, rekla je visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, 4. septembra na bledskom strateškom forumu.  “Ljudi Balkana su Evropljani” i “zaslužuju da koriste iste mogućnosti, uživaju iste zaštitne mjere i prava kao i svi ostali građani ovog kontinenta”, rekla je Mogherini.

Visoka predstavnica je također naglasila da je politika “prebrođivanja razlika i stvaranja prostora za saradnju” jedini način “očuvanja i unaprjeđenja mira”, što spada i u interese i potrebe građana EU. Imajući ovo na umu, Mogherini je pozdravila “novu odlučnost da se bave svim otvorenim pitanjima” koju su iskazali lideri Srbije i Kosova u okviru Dijaloga uz posredovanje EU, a čiji je domaćin prošle sedmice u Briselu bila visoka predstavnica.

Potvrđujući dosljedan pristup EU u odnosima sa regionom, Mogherini se prisjetila preuzetog opredjeljenja od prije 13 godina na Samitu u Solunu, koje je ponovljeno ove godine u martu na sastanku Evropskog savjeta svih 27 država članica. Visoka predstavnica je također istakla svoj lični angažman u regionu, rekavši da do kraja tekućeg mandata Evropske komisije očekuje “praktičan i mjerljiv napredak svih naših šest partnera na zapadnom Balkanu”.

Bledski strateški forum (BSF) je godišnji sastanak koji okuplja donosioce odluka iz različitih oblasti (šefove država i vlada, ministre, diplomate, predstavnike poslovne sfere, naučnike i medije iz cijelog svijeta) kako bi se podstakla otvorena rasprava o tekućim političkim, bezbjednosnim i razvojnim izazovima, te istražile nove ideje i rješenja. Ove godine se Bledski strateški forum održao 4. i 5. septembra.

Europa.ba