EU ProLocal postiže konkretne rezultate: Poduzetništvo na djelu u Zenici, Žepču i Gračanici

Rezultati programa Evropske unije i njemačke Vlade za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, postaju vidljivi na terenu. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima dodijeljenim u maju 2017. godine preduzeća su proširila asortiman, povećala obim i smanjila troškove proizvodnje. Radi se na daljem umrežavanju i pripremi nastupa na međunarodnim tržištima. Prva nova radna mjesta su otvorena. Konkretne primjere pronalazimo u preduzećima Fantasy Unikat u Zenici, Vin-Metal u Žepču i Tursun-Prom u Gračanici.

Preduzeće specijalizirano u izradi pločastog i stilskog namještaja Fantasy Unikat iz Zenice će zahvaljujući investiciji bespovratnih sredstava u modernizaciju proizvodnih kapaciteta dodatno učvrstiti poziciju na domaćem i napraviti ozbiljan iskorak ka međunarodnom tržištu, sudeći prema najavi direktora Senada Merdena. Merdan ističe da su bespovratna sredstva odobrena u presudnom trenutku za održavanje kontinuiteta proizvodnje: „Kvalitet proizvodnje u oblasti pločastog namještaja bio je doveden u pitanje dotrajalošću opreme. Kako bismo preduprijedili moguće reklamacije, razmišljali smo i o privremenoj obustavi proizvodnje.“Nova oprema sada omogućava optimalnu brzinu rada, što vodi povećanju obima proizvodnje, a zaposlena su i tri nova radnika.

Preduzeće Vin-Metal je već prepoznatljivo ime na međunarodnom tržištu, posebno austrijskom i njemačkom, ističe vlasnik Marinko Katava. Promociji proizvoda ovog preduzeća koje se bavi obradom metala u svrhu izrade metalnih konstrukcija i namještaja od metala pomogli su iseljenici iz Žepča. No, samo zahvaljujući kvaliteti proizvoda i pouzdanosti isporuke uspjeli su zadržati svoju poziciju na tim zahtjevnim tržištima.

Sada su, zahvaljujući investiranju bespovratnih sredstava u CNC opremu, ojačali i konkurentski položaj na domaćem tržištu i namjeravaju širiti mrežu klijenata. „Kad je riječ o CNC plazma rezanju lima nemamo konkurenciju u krugu od 60 kilometara. Štoviše, više nismo primorani iznajmljivati ovu uslugu za naše potrebe što ima pozitivan učinak na povećanje brzine rada i obima proizvodnje, uz istovremeno smanjenje troškova,“ ističe Katava.

Ići u korak sa novim svjetskim tržišnim trendovima u oblasti primarne, i postizanju što većeg stepena finalne obrade drveta, cilj je preduzeća Tursun-Prom iz Gračanice. Ovo prevashodno izvozno orijentirano preduzeće, koje upošljava oko 80 radnika, više od polovine asortimana izvozi na francusko tržište.
Korištenjem bespovratnih sredstava za nabavku linije za dužinsko spajanje drveta, preduzeće je u mogućnosti stopostotno uvećati obim proizvodnje smanjenjem vremena potrebnog za izradu lijepljenih i lameliranih ploča i elemenata. Otvara se i prostor za deset novih radnih mjesta.

Bespovratnim sredstvima u vrijednosti 3 miliona eura obuhvaćeno je 57 razvojnih projekata. Njihovom punom provedbom u periodu do kraja 2017. godine, očekuje se otvaranje 464 novih radnih mjesta, uključujući i sezonske poslove širenje mreže kooperanata u agrobiznisu za 200 novih farmera, kao i rast prodaje za 13%, a izvoza za 16%.
Za nastavak ekonomskog napretka , BiH treba preduzeća koja imaju jasnu viziju daljnjeg razvoja i jačanja konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu. Upravo takvim preduzećima EU ProLocal Program pomaže kroz finansijsku i savjetodavnu asistenciju da prevaziđu prepreke na putu razvoja.” zaključio je dr. Gligor Stojkov, voditelj Odjela za grant i inovacije EU ProLocal programa.

Provedba ovog 13 miliona eura vrijednog trogodišnjeg programa započela je 2016. godine, a povjerena je GIZ-u. U njegvom fokusu su preduzeća iz četiri najdinamičnija sektora u BiH – drvoobrada, metaloprerada, agrobiznis i turizam u 20 partnerskih opština u BiH.

Europa.ba