Bolji pristup vodi za piće u Hrvatskoj zahvaljujući ulaganjima u okviru kohezijske politike

Skoro 96 miliona eura iz Kohezijskog fonda ulaže se za poboljšanje vodoopskrbne mreže i sistema za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj, tačnije u Slavoniji, Baranji i Istri i na otoku Krku.

Komesarka za regionalnu politiku Corina Creţu izjavila je: “Svaki euro koji EU ulaže u ove projekte pridonosi boljem pristupu čistoj vodi za piće i očuvanju okoliša u Hrvatskoj.”

Ovaj investicijski paket uključuje:

(1) 19,3 miliona eura za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i sistema za filtriranje u urbanom području Osijeka te u mjestima Bilju i Dardi u sjeveroistočnoj hrvatskoj regiji Slavonije, kako bi se podzemne vode zaštitile od onečišćenja. 125 000 ljudi će imati bolji pristup vodi za piće kao rezultat ovog projekta, koji bi trebao biti završen do kraja 2018.
(2) Gotovo 28 miliona eura za poboljšanje četiriju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u gradskim područjima Lanterne, Poreča Sjever, Poreča Jug i Vrsara, u zapadnoj Istri.
(3) 48,5 miliona za bolji pristup čistoj vodi za piće na Krku, otoku na kojem živi gotovo 14 500 stanovnika i na kojem se godišnje ostvari više od pet miliona turističkih noćenja godišnje. Radovi uključuju obnovu gotovo 40 km vodoopskrbne mreže, izgradnju šest postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i izgradnju 80 km kanalizacijske mreže. Nakon završetka projekta u 2020. godini, najveći dio otoka imat će pristup vodi za piće iz vodovoda i bit će spojen na modernu kanalizacijsku mrežu.

Više informacija o EU fondovima u Hrvatskoj je dostupno na  otvorenoj podatkovnoj platformi o kohezijskoj politici.

Europa.ba