EU, GIZ u posjeti korisnicima grantova za mala i srednja preduzeća: Nova radna mjesta i bolja tržišna konkurentnost

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Melvin Asin i voditelj Odjela za bespovratna sredstva i inovacije EU ProLocal programa dr. Gligor Stojkov, 22. augusta posjetili su tri mala i srednja preduzeća u Zenici, Žepču i Gračanici, koja su korisnici grant sredstava dodijeljenih u okviru EU ProLocal programa. Evropska unija i Vlada Republike Njemačke pokrenule su ovaj program u 2016.godini u cilju podrške održivom ekonomskom razvoju u BiH.

Danas smo vidjeli konkretne rezultate finansijske pomoći koju EU u saradnji sa Vladom Njemačke, pruža malim i srednjim preduzećima u cilju očuvanja i jačanja njihove konkurentnosti. Kontinuirani fokus na unapređenje poslovanja, veću raznovrsnost asortimana, rast obima proizvodnje i prodaje, orijentiranost ka izvozu i, najvažnije, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta, u fokusu je podrške koju EU pruža održivom ekonomskom razvoju u BiH,” istaknuo je Asin.

Preduzeća koja su posjetili – Fantasy Unikat iz Zenice, specijaliziran za izradu namještaja, Vin Metal iz Žepča koje se bavi obradom metala i Tursunprom iz Gračanice koje se bavi preradom drveta – iskoristili su dodijeljena grant sredstva za modernizaciju opreme koja im je omogućila da povećaju svoju proizvodnju, prošire mrežu klijenata i zaposle nove ljudi. To im je, u konačnici, pomoglo da zauzmu i osiguraju mjesto na kompetitivnom bh. i međunarodnom tržištu.

Preduzećima koja smo danas posjetili zajedničko je to što imaju jasnu viziju daljnjeg rasta i jačanja konkurentnosti, kao i snažna odlučnost za prevazilaženje birokratskih prepreka na putu razvoja svojih preduzeća i stvaranja novih radnih mjesta,” zaključio je Stojkov.

EU ProLocal program dio je šireg Programa Evropske unije za lokalni razvoj i zapošljavanje. Implementira ga GIZ, a sufinansira EU (u iznosu od 9 miliona eura) i Vlada Republike Njemačke (sa 4 miliona eura) u cilju podrške stvaranju više od 450 radnih mjesta, uključenju 200 malih farmera na tržište i uvođenja 20 inovacija na nivou kompanija.

Europa.ba