Prema pravednijem lancu opskrbe: Europska komisija poziva na sudjelovanje u javnom savjetovanju

Brisel, 16. augusta 2017.

Europska komisija danas pokreće javno savjetovanje na razini Europske unije o tome kako lanac opskrbe hranom u EU učiniti pravednijim.

Pozivaju se poljoprivrednici, građani i druge zainteresirane strane da iznesu svoja stajališta o funkcioniranju lanca opskrbe hranom putem internetskog savjetovanja koje će biti otvoreno do 17. novembra.

Postoje naznake da dodana vrijednost u lancu opskrbe hranom nije odgovarajuće raspoređena na svim razinama lanca zbog, primjerice, razlika u pregovaračkoj moći između manjih i time osjetljivijih subjekata, uključujući poljoprivrednike i mala poduzeća, i njihovih ekonomski jačih i visoko koncentriranih trgovačkih partnera.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: „Poljoprivrednici su prva karika u lancu i bez njih ne bismo imali hranu za preradu, prodaju i potrošnju. Međutim, primjećujemo da su poljoprivrednici često i najslabija karika. U skladu s Komisijinim dugogodišnjim stavom da moramo podupirati europske poljoprivrednike, preuzeli smo inicijativu za rješavanje manjkavosti u lancu opskrbe hranom. Stoga pozivam sve građane EU, poljoprivrednike i dionike da s nama podijele svoja stajališta putem ovog internetskog savjetovanja.ˮ

Europska komisija želi prikupiti mišljenja kako bi procijenila nužnost i hitnost mogućih mjera koje treba poduzeti na razini EU-a radi rješavanja ili reguliranja nepoštene trgovačke prakse u području poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Komisija također želi procijeniti razinu transparentnosti tržišta duž cijelog lanca i identificirati područja u kojima se ona može poboljšati. S obzirom na potrebu za određenim stupnjem tržišnog natjecanja, savjetovanje će pomoći da se procjeni je li nužno uvesti dodatne mehanizme transparentnosti tržišta EU.

Naposljetku, upitnikom će se ispitati razina interesa za suradnju proizvođača i uporabu takozvanih sporazuma o podjeli vrijednosti (tj. razmjeni tržišnih dobitaka i gubitaka koji proizlaze iz promjene relevantnih tržišnih cijena) koji se već primjenjuju u pojedinim sektorima, primjerice u sektoru šećera.

Nadogradnja na rad radne skupine za poljoprivredna tržišta

Savjetovanje se oslanja na rad radne skupine za poljoprivredna tržišta (AMTF), koju je povjerenik Hogan osnovao u siječnju 2016. AMTF je predložio niz konkretnih mjera za jačanje položaja poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom, a njegov će rad poslužiti kao polazište za savjetovanje na čijim će rezultatima Komisija temeljiti svoj budući rad.

Paralelno se pokreće savjetovanje i traže povratne informacije o objavljenoj početnoj procjeni učinka u kojoj se navodi niz mogućih opcija politike. O eventualnoj budućoj inicijativi za poboljšanje lanca opskrbe bit će provedena cjelovita procjena učinka.

Svi budući prijedlozi Komisije biti će u skladu sa širim konceptom pojednostavnjenja i modernizacije zajedničke poljoprivredne politike.

Dodatne informacije

Javno savjetovanje o inicijativi za poboljšanje lanca opskrbe hranom – uskoro dostupno na svim službenim jezicima Europske unije.

Početna procjena učinka o lancu opskrbe hranom

Pridonesite zakonodavnom postupku i Javno savjetovanje Europske unije

Europa.ba