Projekat EU Lokalnog integrisanog razvoja osigurava bolji životni standard korisnika na području Doboja, Žepča i Maglaja

Uspjesi Projekta Lokalnog integrisanog razvoja (LIR) koji sa 6,6 miliona eura finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) su jasno vidljivi na području Doboja, Žepča i  Maglaja, zaključak je posjete Melvin Asina-a, šefa Kooperacija u Delegaciji EU u BiH i Sukhrob Khoshmukhamedov-a, zamjenika rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, korisnicima LIR projekta i predstavnicima lokalnih vlasti.

U proteklih 18 mjeseci LIR projekat je podržao implementaciju 108 različitih inicijativa ukupne vrijednosti 25,7 miliona KM. Kroz investicije u nove tehnologije, te obuku radne snage investirano je više od 3 miliona KM, te kreirano novih 90 radnih mjesta u 14 malih i srednjih preduzeća. Pored pomoći postojećim preduzećima, projekat aktivno radi i na privlačenju novih investicija; u narednim mjesecima se očekuje početak proizvodnje u pet novih preduzeća gdje je ostvarena ukupna investicija od preko 10 miliona KM i gdje se očekuje stvaranje 160 novih radnih mjesta.

„Ovaj projekt, koji provodimo s UNDP-om, predstavlja opredijeljenost EU da pomogne općinama pogođenim poplavama da iz stanja oporavka od poplava naprave iskorak u razvoj. Danas smo posjetili općine koje su bile razorene poplavama i klizištima. Tragova uništenja je ostalo malo, velikim dijelom zahvaljujući ulaganjima EU. Projekt LIR je nastavio s podrškom ondje gdje je završila pomoć u oporavku i u ove tri lokalne zajednice koje smo posjetili danas, Žepče, Maglaj i Doboj, mogli smo vidjeti niz važnih rezultata. Ovakav pristup u okviru projekta Lokalni integrirani razvoj, među ostalim podrazumijeva podršku malim i srednjim preduzećima i stvaranje mogućnosti za nova radna mjesta, u što smo se danas uvjerili u dva preduzeća [koja smo posjetili]. Nadam se da ćemo uspjeti pronaći i podržati  i druga preduzeća u BiH koja mogu slijediti ove izvrsne primjere poslovanja u procvatu i šansi za zapošljavanje,” rekao je šef Kooperacija u Delegaciji EU Melvin Asin.

Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a je istakao procjenu upravljanja javnim sredstvima kao izuzetno važan segment LIR projekta. „Više od 15,5 miliona KM mogućih ušteda je identifikovano u ukupno 19 lokalnih samouprava, a u protekla tri mjeseca su već ostvarene uštede od 1 milion KM. Očekuje se da će lokalne vlasti ušteđena sredstva iznova moći investirati u dodatno poboljšanje životnog standarda građana,” dodao je zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a.

U proteklom periodu LIR je također podržao i ekonomski razvoj partnerskih općina i gradova. Projektom LIR je podržano skoro 240 poljoprivrednih proizvođača koji sada uzgajaju soju i maline. Dugoročno nezaposlene osobe, njih 157, su također pronašle angažman u pet partnerskih općina kroz program javnih radova. Kroz LIR je tako podržano skoro 40 infrastrukturnih projekata, uključujući izgradnju poslovnih zona, novih javnih ustanova, te sistema vodosnadbijevanja za građane BiH.

Tokom posjete, predstavnici Delegacije Evropske unije i UNDP-a su sa načelnikom Općine Žepče Matom Zovkom obišli program javnih radova u okviru kojeg je zaposlena 31 osoba iz socijalno ugroženih kategorija, nakon čega su sa Mensurom Sinanovićem, ministrom obrazovanja Zeničko-dobojskog Kantona, posjetili gradilište nove osnovne škole u mjestu Ozimice. Nakon obilaska novoizgrađene sportske dvorane u Novom Šeheru, Općina Maglaj, Asin i Koshkmukhamedov su posjetili preduzeće “Wischt”, u Doboju, koje je zahvaljujući LID projektu uvelo inovativne tehnologije u proizvodni proces i kreiralo nova radna mjesta. Posjeta korisnicima LIR projekta je okončana obilaskom preduzeća “ADV Pax Lutec“, koje pokreće greenfiled investiciju i izgradnju nove fabrike za metalnu ambalažu, uz stvaranje 30 novih radnih mjesta.

Europa.ba