EU i Australija potpisale Okvirni sporazum o produbljenju saradnje

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini, i ministrica vanjskih poslova Australije, Julie Bishop, potpisale su danas Okvirni sporazum između EU i Australije.

Potpisivanje Okvirnog sporazuma označava početak nove ere strateške saradnje između Evropske unije i Australije.

Sporazum će omogućiti Evropskoj uniji i Australiji da se suoče s izazovima u vanjskoj i sigurnosnoj politici, održivom razvoju, klimatskim promjenama, te ekonomskim i trgovinskim pitanjima. Sporazum će podsticati bliže veze između lidera diljem vlasti, poslovne zajednice i civilnog društva.

Visoka predstavnica i potpredsjednica Federica Mogherini je izjavila: “Europa i Australija su geografski veoma daleko, ali svakodnevno djelujemo zajedno na globalnoj sceni, kao partneri i prijatelji koji dijele mišljenje. Naše partnerstvo stvara prilike: zbližava naše populacije kako bi olakšalo razmjene, trgovinu, i dijeljenje znanja. Sporazum koji smo danas potpisali odražava koliko su naše veze već snažne, te kako će dalje ojačati kroz naše povećane razmjene i saradnju, za dobrobit naših naroda i svijeta.”

Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop je izjavila: “Australija i EU su prirodni partneri. Dijelimo zajedničke vrijednosti i kulturnu baštinu, i posvećeni smo slobodnim i otvorenim tržištima. Okvirni sporazum se nadovezuje na već bliske odnose i težnje ka dubljoj saradnji, te će osnažiti bilateralni odnos Australije s EU, u jednoj do sada neviđenoj eri globalnog razvoja i nestalnosti.”

Sporazum će služiti kao vodilja budućih odnosa između Evropske unije i Australije, te će se nadovezati na rad ka pokretanju pregovora o sveobuhvatnom i visokokvalitetnom sporazumu o slobodnoj trgovini.

Europa.ba