Zakonite migracije: Vijeće postiglo dogovor o mandatu za nova pravila za povećanje privlačnosti EU-a visokokvalificiranim radnicima

Odbor stalnih predstavnika (Coreper) 26. jula postigao je dogovor o mandatu za pregovore o nacrtu direktive kojim su obuhvaćeni uvjeti ulaska i boravka visokokvalificiranih radnika iz trećih zemalja (direktiva o plavoj karti). Na temelju tog mandata predsjedništvo Vijeća započet će pregovore s Evropskim parlamentom.

„Svrha je plave karte privući visokokvalificirane radnike u Evropu. U svijetu je ograničen broj specijalista i ljudi koji stubokom mijenjaju gospodarstvo te su iznimno traženi. Potaknemo li ih da odaberu Evropu ojačat ćemo našu konkurentnost i doprinijeti gospodarskom rastu”, rekao je estonski ministar unutarnjih poslova Andres Anvelt, čija zemlja trenutačno predsjeda Vijećem. „Zajednička europska boravišna i radna dozvola kojom će se olakšati uvjeti te povećati njihovu fleksibilnost nužna je ako želimo konkurirati američkoj zelenoj karti ili kanadskom bodovnom sustavu”, dodao je ministar Anvelt.

Cilj je reforme direktive o plavoj karti privući više visokokvalificiranih radnika iz trećih zemalja da se zaposle u EU-u. Dodatan je cilj poboljšati njihovu mobilnost među radnim mjestima u različitim državama članicama. Njome bi se zamijenila postojeća direktiva o plavoj karti, čime bi se uskladili dodatni uvjeti ulaska i boravka te poboljšala situacija visokokvalificiranih radnika na sljedeće načine: utvrđivanjem uključivijih kriterija prihvata, među ostalim smanjivanjem praga plaća koji države članice mogu odrediti za prihvat državljana trećih zemalja te omogućavanjem državama članicama da primjenjuju pravilo o nižoj minimalnoj plaći i na osobe koje su nedavno diplomirale, kao i smanjivanjem minimalnog trajanja radnog ugovora na šest mjeseci, ubrzavanjem procedura, pogotovo uvođenjem mogućnosti primjene pojednostavljenih procedura za priznate poslodavce, uvođenjem pravila da države članice mogu dopustiti nositeljima plave karte EU-a da se usporedo sa svojom glavnom djelatnosti bave samostalnim ili profesionalnim djelatnostima, olakšavanjem mobilnosti unutar EU-a, među ostalim smanjivanjem minimalnog razdoblja zakonitog boravka u prvoj državi članici, proširivanjem njezina područja primjene i na članove obitelji građana EU-a koji su državljani trećih zemalja te u određenim slučajevima i na korisnike međunarodne zaštite.

Evropska komisija predstavila je prijedlog nove direktive o plavoj karti u junu 2016. kao dio napora EU-a da se razvije sveobuhvatna migracijska politika, među ostalim u području zakonitih migracija.

Europa.ba