Uz podršku EU poboljšava se položaj teško zapošljivih kategorija u Doboju i Modriči

Kao jedna od aktivnosti projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji finansira Evropska unija,  a provodi Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“, u Doboju se provodi obuka za dvanaest  polaznika programa osposobljavanja za šivača.

Budući šivači se obučavaju za potrebe dobojskog tekstilnog sektora, a polaznici obuke su, nakon provedenog javnog oglašavanja, izabrani u dogovoru sa preduzećem „Premier“, u kome se i izvodi praktična nastava.

„Premier“ bi po okončanju obuke trebalo da zaposli minimalno 70 % polaznika obuke. Oni će nakon uspješno završene nastave i položenog završnog ispita dobiti i Uvjerenje o osposobljenosti, koje ima snagu javno važećeg dokumenta.

Program obuke sastoji se od 29 teorijskih i 521 časa praktične nastave, za koje je „Premier“ ustupio prostorno tehničke resurse, dok se teorijska nastava odvija u učionicama. Za realizaciju obuke, po unaprijed utvrđenom nastavnom planu i programu, angažovani su stručni predavači Ustanove za obrazovanje odraslih „Obrazovni centar“ Bijeljina.

U okviru istog projekta, „Obrazovanjem do zapošljavanja“, obuka se provodi i u Modriči, gdje se dvadeset polaznika programa osposobljavanja za izradu gornjih dijelova obuće obučava za privredni sektor opštine Modriča.

Projekat „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji finansira Evropska unija u vrijednosti oko 230.000 eura, realizuje se s ciljem poboljšanja položaja teško zapošljivih kategorija. Traje dvije godine, a kroz devet aktivnosti implementira se na području Doboja, Modriče i Dervente. Partner na projektu je Udruženje građana „BiosPLUS“ iz Dervente, a provodi se u saradnji sa Zavodom za  obrazovanje odraslih Republike Srpske.

Europa.ba