Otvoren 10. Demofest uz podršku EU u BiH

Jubilarni deseti Demofest svečano je otvoren na Tvrđavi Kastel, 20.07.2017. Tokom tri dana festivala se na binama Demofesta susreću bendovi iz šest zemalja regiona.

Prvog dana festivala, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark je tokom posjete dnevnom programu koji se održava na Banskom dvoru izrazio svoje oduševljenje projektom. Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH je i ove godine podržala realizaciju ovog festivala.

Brankica Janković, direktor Demofesta, naglasila je da su očekivanja od ovogodišnjeg izdanja festivala velika, te da su organizatori dali sve od sebe kako bi napravili iskorak u odnosu na prošlu godinu. „Novitet je da se ove godine zabavljamo na dvije bine. Ta ideja je nastala zbog 400 demo bendova koji se svake godine prijave na naš konkurs i žele da nam se uživo predstave. Do sada je nastupalo 30 demo bendova, a ove godine ih je čak 50,“ navela je Janković, te podsjetila da je ove godine Demofest odabran kao jedan 21 festivala u Evropi koji su najprisniji sa svojom publikom.

Posjetioce u revijalnom dijelu programa zabavljaju Rudimental DJ set, Marky Ramone, Ky-Mani Marley, zatim Freemasons, Funkerman, Dubioza kolektiv, kao i Edo Maajka, Bad Copy, Lačni Franz, Projekt Rakija. Tu su i prošlogodišnji pobjednici Seine, Letarg i Degeneza, kao i banjalučki bendovi Sopot, Shanghai Street Fight i Važno obavještenje.

Ovogodišnji dnevni program koncentrisan je oko društveno-odgovornih tema, u okviru kojeg je na Banskom dvoru održan okrugli sto „Žene u umjetnosti“, na kojem su govorili Vedrana Rudan, Staša Koprivica, Mladen Miljanović, Sandra Silađev Dinja i Ida Prester.

Kako bi svim svojim posjetiocima omogućio uživanje bez prepreka, Demofest je kreirao poseban prostor za osobe sa invaliditetom i njihovu pratnju, sa kojeg posjetioci u invalidskim kolicima mogu da prate sva dešavanja na centralnom stejdžu.

Više detalja o programu na: www.demofest.org

Europa.ba