Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime Europske unije povodom Dana međunarodnog kaznenog pravosuđa, 17. jula 2017.

17. jula obilježava se godišnjica donošenja Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda, 1998. Na taj se dan odaje priznanje procesu razvoja institucija međunarodnog kaznenog pravosuđa i rezultatima koje su one postigle te nas se podsjeća da moramo nastaviti s radom, i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini, kako bismo osigurali da se počinitelji dovedu pred lice pravde i odgovaraju za svoja djela.

Predane suzbijanju počinjenja kaznenih djela, borbi protiv nekažnjavanja i osiguravanju zaštite prava žrtava, Europska unija i njezine države članice ovom prilikom ponovno potvrđuju svoju punu podršku Međunarodnom kaznenom sudu i jačanju sistema međunarodnog kaznenog pravosuđa.

Pravosuđe je jedan od ključnih elemenata na putu prema pomirenju i održivom miru. Bez pravosuđa, najgori zločini ostaju nekažnjeni, žrtve ne mogu ostvariti pravnu zaštitu, a mir je samo nedostižan cilj jer nekažnjavanje stvara novu mržnju koja vodi u osvetu i veće patnje.

Europska unija jedan je od glavnih donatora koji daju podršku reformi pravosudnog sektora diljem svijeta, jačajući pravosudne institucije i institucije za izvršavanje zakonodavstva, promičući neovisno i nepristrano pravosuđe te podupirući pristup pravosuđu za sve. Od 2000. godine posvetili smo 37 miliona eura izravnoj podršci Međunarodnom kaznenom sudu.

Europska unija pruža podršku i inicijativama za tranzicijsko pravosuđe te mehanizmima međunarodnog pravosuđa koji se odnose na određene zemlje. U slučaju Sirije, EU je nadavno dodijelila sredstva u iznosu od 1,5 miliona eura za međunarodni, nepristrani i neovisni mehanizam za pomoć u istrazi i kaznenom progonu osoba odgovornih za najteža kaznena djela prema međunarodnom pravu počinjena u Siriji. EU poziva međunarodnu zajednicu da pruži podršku tom mehanizmu, među ostalim i odgovarajućim financijskim sredstvima, kako bi mu se pružila mogućnost započinjanja rada u najkraćem mogućem roku i ispunjavanja svojeg mandata u skladu s načelima univerzalnosti te na najvišoj profesionalnoj razini.

Europska unija i dalje će u potpunosti podržavati multilateralno globalno upravljanje koje se temelji na međunarodnom pravu, ljudskim pravima i snažnim međunarodnim institucijama. U tom pogledu ostajemo predani daljnjoj borbi protiv nekažnjavanja i promicanju univerzalne ratifikacije Rimskog statuta.

Europa.ba