Samit zemalja Zapadnog Balkana 2017. godine: konkretni rezultati za region

Trst je danas bio domaćin samita zemalja Zapadnog Balkana 2017. godine.

Predsjednici vlada, ministri vanjskih poslova, ministri privrede i ministri transporta zemalja Zapadnog Balkana, zajedno sa svojim kolegama iz nekoliko država članica EU i visokim dužnosnicima EU-a, raspravljali su o ključnim oblastima regionalne saradnje i predložili konkretne mjere za bolje povezivanje regionalne infrastrukture, privreda i ljudi.

Po završetku samita, visoka predstavnica i potpredsjednica Komisije, Federica Mogherini poručila je: „Na ovom važnom samitu u Italiji, prvenstveno smo još jednom potvrdili perspektivu integracije Zapadnog Balkana u Europsku uniju. Svih šest partnera na Zapadnom Balkanu nesumnjivo žele snažniju integraciju u EU, odlučni da osiguraju budućnost u našoj Uniji za sve njih. Nakon što se provedu istinske reforme, mi ćemo sa svoje strane biti itekako dosljedni. Nadalje, potvrđeni su mnogi novi konkretni projekti i potpisan je Sporazum o transportnoj zajednici, otvarajući nove veze. Ukratko, praktični koraci i europska perspektiva te vrlo uspješan samit“. Napomene Federice Mogherini nakon samita dostupne su ovdje.

Johannes Hahn, komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju učestvovao je na cijelom nizu dešavanja, uključujući ceremoniju potpisivanja „pisma namjere“ za novu pomoć u sklopu Razvoja poduzetništva i inovacija Zapadnog Balkana, Poslovnom forumuForumu civilnog društva, Forumu mladih te sastanku ministara vanjskih poslova. Obraćanja komesara Hahna na Poslovnom forumu i Forumu mladih dostupni su online.

Violeta Bulc, komesarka za transport, sastala se s ministrima energetike i ministrima transporta, s posebnim fokusom na finaliziranje Sporazuma o transportnoj zajednici i sigurnosti na cesti. Potpisivanju Sporazuma o transportnoj zajednici prisustvovali su i Federica Mogherini i Johannes Hahn.

Današnji sastanak je dio tzv. Berlinskog procesa, kao inicijative za jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. Članice Europske unije Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo su također uzele učešće. Svi učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo povodom mogućnosti daljih događaja na visokoj razini u regiji.

Infrastruktura za povezivanje

Predsjedavajući EU-a i Europske komisije su danas u ime Unije potpisali Sporazum o transportnoj zajednici s pet partnera iz zemalja Zapadnog Balkana. Na samitu je upućen poziv Bosni i Hercegovini da se pridruži potpisnicima što je prije moguće.

Ovim važnim dostignućem otvara se put za unaprjeđenje infrastrukture, kao i kvalitetnijih usluga transporta širom regije. Sporazum o transportnoj zajednici pomaže u provedbi reformi koje utječu na svakodnevni život stanovništva, poput oblasti sigurnosti na cestama. Osiguranjem veće stabilnosti, privlače se i novi investitori u regiji i povećava ekonomski rast. Konačno, Sporazum će pomoći zemljama Zapadnog Balkana kod usklađivanja domaćih propisa o transportu s propisima EU-a, čime se jačaju i susjedski odnosi, promovira prekogranična saradnja i u konačnici približava Europskoj uniji. Više informacija dostupno je u informativnoj brošuri i indikativnoj karti infrastrukturnih projekata ulaganja.

Povezivanje privreda

Lideri zemalja Zapadnog Balkana usaglasili su akcioni plan za razvoj regionalnog ekonomskog područja u cilju konsolidacije tržišta od oko 20 miliona ljudi, a kako bi se privukle investicije i generirao rast i radna mjesta. Ciljevi koje treba ostvariti tokom narednih godina uključuju i razvoj digitalnih tržišta, „pametni“ rast, mobilnost kvalificiranih radnika i uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija u regiji. Komisija će podržati provedbu ove inicijative sa paketom od 7 miliona eura za unaprjeđenje investicijske klime, pametnih specijalizacijskih strategija i Komorskog investicijskog foruma Zapadnog Balkana. Forum, koji okuplja šest privrednih komora, uspostavio je svoj stalni sekretarijat koji će pomoći da se regionalni ekonomski prostor pretoči u konkretne mogućnosti za privredna društva širom regije.

Što se tiče podrške privatnom sektoru, Europska komisija najavila je dodatnih 48 miliona eura finansiranja od EU-a za Fond za razvoj poduzetništva i inovacija (EDIF) za Zapadni Balkan, kroz koji se očekuje plasman oko 250 miliona eura za privredna društva u regiji.

Povezivanje ljudi

Forum mladih EU-a i Zapadnog Balkana, uz učešće komesara Hahna, okupio je više od 100 mladih lidera i predstavnika organizacija mladih sa Zapadnog Balkana i EU-a u diskusiji o mobilnosti, inkluziji, poduzetništvu i učešću mladih. Zaključci Foruma predstavljeni su na samitu i također će poslužiti kao osnova za Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) za izradu njegovog programa rada. Na samitu, politički lideri iz regije potvrdili su svoju predanost shemi razmjene mladih državnih službenika iz zemalja Zapadnog Balkana, pokrenutoj na prošlogodišnjem samitu u Parizu, a koja je donijela izrazito pozitivne rezultate.

Za više informacija

Final Declaration

2017 Trieste Summit on the Western Balkans

Q&A: Western Balkans: Regional Economic Area

Press release: 2017 Western Balkans Summit – stepping up regional cooperation to advance on the European Union path

Factsheet: EU Engagement in the Western Balkans

Factsheet: the Transport Community

Western Balkans – European External Action Service

Directorate General: European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations

Directorate General – Mobility and Transport

 

Europa.ba