6. Forum civilnog društva Zapadnog Balkana se zauzeo za slobodu medija, proširenje EU na Zapadni Balkan, adekvatnu migracionu politiku i osnaživanje žena

Evropski ekonomski i socijalni odbor (EESC) održao je 10. i 11. jula šesti Forum civilnog društva Zapadnog Balkana u Sarajevu. Učesnici su usvojili Finalnu deklaraciju koja poziva na povećanu medijsku slobodu, otvaranje vrata Zapadnom Balkanu ka proširenju EU, provedbu migracionih politika i povećane prilike za zapošljavanje, te rad na pravima žena.

Forum je otvorio predsjednik EESC-a Georges Dassis riječima: „Cilj kojem svi trebaju težiti je trajni mir među zemljama koje su, ne tako davno, prošle kroz strašne događaje, a process pridruživanja Evropskoj uniji je tu da bi uspostavio mir u njihovim odnosima“. Dalje je dodao: „Evropske integracije nisu samo pitanje političke i ekonomske integracije i saradnje, već i pitanje ostvarivanja kontakta i dijaloga između građana.“

Andrej Zorko, predsjednik Odbora za praćenje Zapadnog Balkana EESC-a je dodao: „Pozicija Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora je uvijek bila jasna – budućnost zemalja Zapadnog Balkana bi u konačnici trebala biti u Evropskoj uniji i organizirano civilno društvo treba da igra važnu ulogu u procesu pridruživanja EU.“

Učesnici su izrazili nadu da će politika proširenja EU ostati jedan od prioriteta Evropske unije, uprkos mnogobrojnim izazovima sa kojima se EU suočava, i da će ista postati progresivnija i ambicioznija. Naglasili su da je u cilju podsticanja pomirenja i promocije sveukupne demokratizacije zemalja Zapadnog Balkana od suštinske važnosti da EU institucije i vlade zemalja Zapadnog Balkana povećaju svoje napore kako bi se civilnom društvu omogućilo više prostora za djelovanje.

U deklaraciji se također pozivaju vlade zemalja Zapadnog Balkana da promoviraju društveni dijalog i da u potpunosti i redovno uključuju ekonomska i socijalna vijeća u process provođenja reformi i zakonodavnih promjena.

Kada su u pitanju migracije, učesnici su pohvalili važnu ulogu koju organizacije civilnog društva igraju u upravljanju izbjegličkom krizom. Izrazili su zabrinutost zbog uticaja depopulacije kao rezultata intraregionalne migracije i emigracije prema EU i pozvali su vlade zemalja da kao prioritet postave razvoj ruralnih područja i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje, pogotovo za mlade ljude.

Druge teme diskusije bile su negativni događaji u regionu a koji su vezani za slobodu izražavanja i medije, koju učesnici smatraju preduslovom za uspostavu snažnih demokratskih društava, te zajednički izazovi sa kojima se suočavaju EU i Zapadni Balkan u pogledu prava i osnaživanja žena – široko rasprostranjeno nasilje u porodici, ograničene mogućnosti na tržištu rada, nejednak pristup učešću u politici na visokom nivou, nizak nivo ženskog poduzetništva i neadekvatna ravnoteža između poslovnog i privatnog života.

Osnovni podaci

Odbor za praćenje Zapadnog Balkana EESC-a svake dvije godine, počevši od 2006. godine, organizira Forum civilnog društva, koji pruža priliku za razmjenu mišljenja o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi civilno društvo u regionu, njegovim potrebama i budućem razvoju. Forum okuplja organizacije civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana, članica EESC-a, predstavnike ekonomskih i socijalnih vijeća i sličnih institucija, te predstavnike institucija EU i vlada zemalja iz regiona. Učesnici usvajaju zaključke koji se upućuju nacionalnim vlastima i evropskim institucijama.

Europa.ba