Sastanak na vrhu o zapadnom Balkanu 2017. – bolja regionalna suradnja radi približavanja Europskoj uniji

Sastanak na vrhu u Trstu bit će prilika za raspravu o konkretnim mogućnostima za jačanje regionalne suradnje i daljnji napredak u postupku integracije zemalja zapadnog Balkana u EU.

Sastanak na vrhu o zapadnom Balkanu 2017. održat će se 12. srpnja u Trstu (Italija). Taj će sastanak na vrhu biti važna prigoda za zajednički rad na poboljšanju konkretnih prilika uz istovremeno poticanje regionalne suradnje s ciljem razvoja uključivih društava, dobrog upravljanja i aktivnih gospodarstava, čime će se postići dodatni napredak u perspektivi integracije zemalja te regije u Europsku uniju.

Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Komisije, Johannes Hahn, povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju te Violeta Bulc, povjerenica za promet, pridružit će se čelnicima vlada, ministrima vanjskih poslova, ministrima gospodarstva i ministrima prometa zemalja zapadnog Balkana i njihovim kolegama iz šest država članica EU-a (Austrije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije i Slovenije).

Rasprave će biti usmjerene na tri ključna područja regionalne suradnje: 1. povezanost; 2. regionalnu gospodarsku integraciju / razvoj privatnog sektora te 3. međusobni kontakt među ljudima.

• U području povezanosti naglasak će biti na provedbi programa povezanosti, čiji je cilj stvoriti uvjete za gospodarski rast i dobrosusjedske odnose, posebno putem pripreme i financiranja konkretnih projekata za ulaganje u regionalnu infrastrukturu u sektorima prometa i energetike. Tijekom sastanka na vrhu Europska komisija najavit će dodjelu znatnih novih sredstava u okviru godišnjeg „paketa o povezivosti”. Nadalje, očekuje se da će partneri s područja zapadnog Balkana potpisati Ugovor o Prometnoj zajednici, koji će pomoći u integraciji prometnih mreža unutar te regije i s EU-om te u kojem će se dati smjernice za povezanu reformu u prometnom sektoru.

• U području gospodarske integracije očekuje se da će partneri s područja zapadnog Balkana usuglasiti akcijski plan za razvoj regionalnoga gospodarskog područja, kojim se želi povećati atraktivnost te regije radi rasta ulaganja i otvaranja radnih mjesta, posebice ostvarivanjem pametnog rasta, otvaranjem novih poduzeća i rastom postojećih poduzeća. Digitalna dimenzija po prvi je put u Berlinskom procesu postala dijelom akcijskog plana, što će pridonijeti integraciji regije u paneuropsko digitalno tržište. Komorski investicijski forum zapadnog Balkana, koji okuplja trgovinske komore iz te regije, na marginama sastanka na vrhu u Trstu inaugurirat će svoje stalno tajništvo. Sudjelovanje poslovne zajednice pridonijet će stvaranju konkretnih prilika za poduzeća iz regije u okviru regionalnoga gospodarskog prostora. U području razvoja privatnog sektora Komisija će povećati svoju trenutačnu znatnu podršku MSP-ovima putem novog doprinosa za instrument za razvoj poduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu te će poticati dinamičnija strana ulaganja.

• U pogledu međusobnih kontakata među ljudima Europska komisija zajedno s talijanskom vladom na marginama sastanka na vrhu organizira Forum mladih iz EU-a i zemalja zapadnog Balkana kako bi se analizirali rezultati ostvareni od prošle godine i istražila dodatna područja suradnje. Zaključci foruma mladih bit će predstavljeni na sastanku na vrhu. U okviru foruma i sastanka na vrhu poticat će se i sudjelovanje u programu razmjene Erasmus, koji ove godine slavi 30. obljetnicu te je uspješno proširen na zemlje zapadnog Balkana. Na temelju rezultata foruma mladih Regionalni ured za suradnju mladih dalje će razvijati svoj program rada kako bi poticao suradnju među mladima u regiji. Tijekom sastanka na vrhu od političkih se čelnika očekuje i da ponovno potvrde svoju predanost programu razmjene za mlade javne službenike iz regije, koji je pokrenut na prošlogodišnjem sastanku na vrhu o zapadnom Balkanu održanom u Parizu te je ostvario vrlo dobre rezultate. . Italija je domaćin četvrtoga godišnjeg sastanka na vrhu u okviru „Berlinskog procesa” – inicijative za regionalnu suradnju na zapadnom Balkanu pokrenute nakon sastanaka na vrhu u Berlinu (2014.), Beču (2015.) i Parizu (2016.).

 

Dodatne informacije:

Informativni članak: aktivnosti EU-a na zapadnom Balkanu

Sastanak na vrhu o zapadnom Balkanu u Trstu 2017.

Forum mladih iz EU-a i zemalja zapadnog Balkana

Forum civilnog društva, Trst 2017.

Zapadni Balkan – Europska služba za vanjsko djelovanje

Glavna uprava za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju

Glavna uprava za mobilnost i promet

Europa.ba