Otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću

U Bihaću je u srijedu 5. jula otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje će omogućiti bezbjedno i higijensko sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda na ovom području. Projekat ‘Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću’ je proveden uz podršku Evropske unije, Njemačke razvojne banke KfW i bh vlasti, sa ciljem poboljšanja uslova života za više od 55.000 ljudi u Bihaću, kao i zaštite životne sredine, posebno rijeke Une.

Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH, je naglasio da Evropska unija postavlja visoke standarde u ekološko bezbjednom upravljanju vodama i izrazio svoje zadovoljstvo učešćem EU na ovom projektu.  „Verujemo da bi svi trebali imati pristup higijenski ispravnoj vodi i zato smo jako zadovoljni što podržavamo ovaj projekat. Projekat je omogućio ne samo da postignemo EU standarde u tretiranju otpadnih voda, već i doprinesemo očuvanju ove prelijepe prirode, koja je i osnova mnogih ekonomskih aktivnosti ovdje,“ rekao je Asin.

Šuhret Fazlić gradonačelnik Bihaća, zahvalio se svim institucijama koje su podržale ovaj projekat i istakao važnost projekta za građane. „Nismo otvorili samo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda: otvorili smo novo poglavlje u razvoju našeg grada koji teži ekonomskom rastu kroz promociju turizma i prirodnih ljepota“, rekao je Fazlić.

Christoph Tiskens Direktor KfW, rekao je da će kao rezultat projekta građani Bihaća imati modernu obradu otpadnih voda u skladu sa standardima EU, te dodao da se stopa priključka na kanalizacionu mrežu povećala, i da će na kraju sva domaćinstva u gradu biti priključena na ovaj objekat. „Jedan od važnih ciljeva bio je očuvanje vodnih resursa rijeke Une, koje čine prirodnu i ekonomsku okosnicu Bihaća i regije, a to će pomoći zaštiti ljepote rijeke Une, njenog dragocjenog ekosistema i turističkih atrakcija za buduće generacije,“rekao je Tiskens.

Ukupni budžet projekta je 25.6 miliona eura. Od toga 17.5 miliona eura je obezbijedila KfW, 3 miliona eura je obezbijedila Evropska unija, a 5 miliona eura su obezbijedili Vlada FBiH, Fond za zaštitu životne sredine FBiH i Agencija za sliv rijeke Save.

Možete biti ponosni na sebe i na ovaj posao. S ovim modernim postrojenjem ispunjavate sve EU standarde tretmana otpadnih voda i doprinosite očuvanju dragocjene Une. Nadam se da će i građani dati svoj doprinos priključenjem na novu kanalizacionu mrežu“, rekla je Christiane Hohmann, ambasadorica Njemačke u BiH.

U toku projekta, obnovljeno je 45 kilometara postojećih kanalizacionih cijevi i postavljeno 54 kilometara novih cijevi. Nova mreža obuhvata 33 kilometra kanalizacionih cijevi i 21 kilometarsku mrežu cijevi za oborinske vode. To će omogućiti priključenje oko 1.450 domaćinstava u sistem za sakupljanje otpadnih voda u šest gradskih zona: Bakšaiš-Kralje, Hatinac, Kamenica, Ružica, Ozimice i Jezero-Privilica. Najveći dio postojećeg kombinovanog kanalizacionog sistema biće integrisan u novoizgrađeni sistem prečišćavanja otpadnih voda.

Realizacijom ovog projekta, Bihać se pridružuje maloj grupi opština, uključujući Sarajevo, Mostar i Bijeljinu u kojima se uslovi ispuštanja otpadnih voda rade u skladu sa standardima EU.

Europa.ba