Uz pomoć Evropske unije članovi Saveza sindikata Republike Srpske stekli nova znanja sindikalnog djelovanja

U protekla dva mjeseca, uz tehničku podršku projekta «Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu», koji financira Evropska unija (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH), održano je niz radionica izgradnje kapaciteta članstva Saveza sindikata Republike Srpske.

Uz pomoć eksperata iz Saveza sindikata RS, kao i eksperata projekta “Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu” članovima Saveza sindikata RS je pružena jedinstvena prilika da steknu nova znanja o organizaciji sindikata i sindikalnom djelovanju, kolektivnom pregovaranju, propisima iz oblasti rada i zapošljavanja, te osnovama internog i eksternog komuniciranja.

Svrha ovih radionica je bila ojačati kapacitete sindikalnih predstavnika i steći nova znanja u polju sindikalnog djelovanja. Uvjerena sam da će naši članovi, uz pomoć ojačanih kapaciteta, pružiti bolju zaštitu radnicima, članovima sindikata“, izjavila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

U radu radionica učestvovalo je oko 400 članova Saveza sindikata Republike Srpske iz realnog i društvenog sektora koji pripadaju različitim granskim sindikatima RS. Radionice su održane u sindikalnim centrima Saveza sindikata Republike Srpske: i to Bijeljini, Derventi, Gradišci, Istočnom Sarajevu, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Prnjavoru, Tesliću, Trebinju, Višegradu i Zvorniku.

Održane radionice predstavljaju samo jednu od projektnih aktivnosti koju provodimo u sklopu projekta “Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu”. Zadovoljstvo nam pruža činjenica da smo bili u mogućnosti asistirati u izgradnji kapaciteta članova Saveza sindikata RS, te prenijeti iskustva iz zemalja članica EU, kao i zemalja u okruženju“, izjavila je Jelena Katić, voditeljica tima projekta.

Podsjećamo, Projekt “Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu”, koji financira Evropska unija u BiH u iznosu od 482.000 eura, ima za cilj poduprijeti poboljšanje socijalnog dijaloga u BiH. Projekt je počeo sa implementacijom u januaru 2016. i trajat će do januara 2018. godine.

Europa.ba