Danas se počinju primjenjivati nova pravila za olakšavanje prekograničnih postupaka u slučaju nesolventnosti

Brisel, 26. lipnja 2017.

Danas se u cijeloj Europskoj uniji počinju primjenjivati nova pravila o prekograničnim postupcima u slučaju nesolventnosti, koja je Komisija predložila 2012. te su ih 2015. donijeli zakonodavci EU-a.

Novim se pravilima nastoji olakšati naplata dugova u prekograničnim postupcima u slučaju nesolventnosti. Njima će se olakšati restrukturiranje poduzeća i povrat novca za vjerovnike osiguravanjem učinkovitih i djelotvornih kolektivnih postupaka za prekograničnu naplatu duga. Uredba je usmjerena na rješavanje sukoba nadležnosti i zakona u prekograničnim postupcima u slučaju nesolventnosti. Njome se osigurava i priznavanje sudskih odluka u vezi s nesolventnošću diljem EU-a.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Timmermans izjavio je: Na pravom unutarnjem tržištu sukobi nadležnosti nacionalnih pravila ne bi smjeli stvarati poteškoće poduzećima koja se moraju restrukturirati, a državne granice ne bi smjele biti prepreke vjerovnicima pri povratu potraživanja. Novim pravilima pružit će se podrška poduzećima i ulaganjima zahvaljujući većoj pravnoj sigurnosti. Morat ćemo ići i korak dalje te donijeti zajednička pravila na razini EU-a kako bi se poduzeća mogla rano restrukturirati, u skladu s postojećim prijedlogom Komisije.

Povjerenica Vĕra Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova izjavila je: Novom uredbom o nesolventnosti olakšat će se prekogranični postupci unutar EU-a i spriječiti stečajni turizam. Predloženim novim pravilima za restrukturiranje i pružanje druge prilike u okviru zakonodavstva o nesolventnosti uklanjaju se prepreke ulaganjima i pruža potpora poštenim poduzetnicima.

Glavne značajke novih pravila

  • Šire područje primjene: Nova pravila primjenjuju se na širi raspon nacionalnih postupaka restrukturiranja. Određene suvremene i učinkovite vrste nacionalnih postupaka restrukturiranja nisu bile obuhvaćene starim pravilima što znači da ih se nije moglo primjenjivati u prekograničnim slučajevima. Sada će biti moguće koristiti se suvremenim nacionalnim postupcima restrukturiranja za spašavanje poduzeća ili povrat novca od dužnika u drugim državama članicama EU-a.
  • Veća pravna sigurnost i zaštita od stečajnog turizma: Ako se dužnik preseli neposredno prije pokretanja postupka nesolventnosti, sud će pažljivo razmotriti sve okolnosti slučaja kako bi se utvrdilo je li preseljenje legitimno ili mu je jedini cilj iskorištavanje blažih pravila o stečaju. Sudovi će morati provjeriti je li dužnik „stečajni turist“.
  • Bolji izgledi za sanaciju poduzeća: Novim pravilima izbjegavaju se „sekundarni postupci“ (postupci koje pokreću sudovi u državi članici EU-a različitoj od one u kojoj poduzeće ima poslovni nastan). Tako će se lakše restrukturirati poduzeća u prekograničnom kontekstu. Tim se pravilima istodobno osiguravaju zaštitne mjere kojima se jamči zaštita interesa lokalnih vjerovnika.
  • Postupci u slučaju nesolventnosti skupine poduzeća: Novim se pravilima uvodi okvir za postupke u slučaju nesolventnosti skupine poduzeća. Time će se povećati učinkovitost postupaka u slučaju nesolventnosti koji uključuju različite članove skupine poduzeća. Tako će se povećati izgledi za sanaciju skupine u cjelini.
  • Povezivanje stečajnih registara: Do ljeta 2019. povezat će se elektronički nacionalni stečajni registri na razini EU-a. Tako će se lakše dobivati informacije o stečajnim postupcima u drugim državama članicama.

Kontekst

Europska komisija predložila je 2012. ažuriranje Uredbe iz 2000. kako bi se poboljšala primjena nekih njezinih odredbi i unaprijedilo učinkovito upravljanje prekograničnim postupcima u slučaju nesolventnosti. Prijedlog su 20. svibnja 2015. donijeli Europski parlament i Vijeće Europske unije, a primjenjuje se od danas.

Komisija je 2014. donijela i preporuku o restrukturiranju i pružanju druge prilike. Kad je Komisija preispitala provedbu preporuke u državama članicama postalo je jasno da se pravila i dalje razlikuju i nisu učinkovita u nekim državama članicama.

Stoga je Europska komisija u studenome 2016. predložila direktivu o nesolventnosti poduzeća, koja je usmjerena na olakšavanje ranog restrukturiranja i pružanje druge prilike.

S pomoću ta dva pravna instrumenta (nova uredba o postupku u slučaju nesolventnosti i predložena direktiva) stvorit će se usklađen okvir za poticanje rasta i poduzetništva.

Dodatne informacije

UREDBA 2015/848 o postupku u slučaju nesolventnosti

Europa.ba