Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime Evropske unije povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama mučenja, 26. juna 2017.

Na Međunarodni dan podrške žrtvama mučenja ponovno pozivamo da se zaustavi mučenje u svim oblicima te da se reagira na težak položaj osoba koje su bile izložene toj užasnoj i nehumanoj praksi te njihovih obitelji i najmilijih. Mislimo i na one koji se neumorno bore protiv mučenja, osvještavaju o njemu te skrbe za njegove žrtve, pritom ponekad ugrožavajući vlastitu sigurnost i život. Ako slušamo žrtve, možemo lakše osmisliti načine borbe protiv mučenja.

Mučenje je izričito zabranjeno međunarodnim pravom, u svim okolnostima i bez iznimaka. Unatoč tome, borba za iskorjenjivanje mučenja nije ni blizu završetka. Čvrsta predanost Evropske unije borbi protiv mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja gdje god se pojave utvrđena je u Povelji Evropske unije o temeljnim pravima te je potvrđena i opisana u Akcijskom planu EU za ljudska prava i demokraciju za razdoblje 2015. – 2019. Kako bi postigla taj cilj, Evropska unija aktivno radi na uspostavi koalicija s partnerima i civilnim društvom. U decembru smo tako obilježili Dan ljudskih prava, u okviru kojeg je organiziran Forum nevladinih organizacija EU za ljudska prava 2016. usredotočen na sprječavanje, zabranu i rješavanje pitanja mučenja diljem svijeta.

Boriti se protiv mučenja ne znači samo osvještavati o njemu, nego i poduzimati djelotvorne mjere. EU i dalje radi na promicanju prava žrtava na rehabilitaciju i druge oblike naknade, na uvođenju zaštite u svim fazama lišavanja slobode i omogućavanju pristupa objektima u kojima se ljudi zadržavaju radi nadzora te na djelotvornom i neovisnom istraživanju optužbi o mučenju i privođenju krivaca pravdi. Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) vodeći je u financiranju rehabilitacije žrtava i sprječavanja mučenja diljem svijeta. Tijekom 2017. njime će se financirati nekoliko novih projekata civilnog društva usmjerenih na borbu protiv mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja u ukupnom iznosu od 13,5 milijuna eura.

Danas želimo izraziti i podršku Evropske unije radu Dobrovoljnog fonda UN-a za žrtve mučenja, posebnog izvjestitelja Ujedinjenih nacija za mučenje i Odbora Vijeća Evrope za sprječavanje mučenja te pozvati partnere da doprinesu njihovu radu. EU promiče cilj Inicijative za Konvenciju protiv mučenja da se do 2024. Konvencija UN-a protiv mučenja ratificira i provodi diljem svijeta u nastojanju da se mučenje u potpunosti iskorijeni.

Čvrsto vjerujemo da se samo poštovanjem temeljnih sloboda i prava, promicanjem uključivih društava te podupiranjem otvorenih i dinamičnih civilnih društava mogu jamčiti održiva stabilnost i sigurnost.  EU će i dalje surađivati s međunarodnim i regionalnim partnerima na iskorjenjivanju mučenja te predvoditi globalna i objedinjena nastojanja u tom području.

Europa.ba