Mladi državni službenici predvode put BiH ka evropskim integracijama

Mladi državni službenici su odgovorni za promjene u Bosni i Hercegovini i imat će ključnu ulogu u uvođenju evropske perspektive zemlje – koja je ponovno potvrđena na Samitu za Balkan u Parizu 2016. godine – u konkretnu realnost, rekao je danas Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Zamjenik šefa Sinno je govorio na seminaru u EU Info centru u Sarajevu koji je organiziran sa ciljem da pet mladih državnih službenika iz BiH podijele svoja iskustva o učešću u EU Regionalnom programu razmjene. U okviru tog programa, kojeg je finansirala EU, a implementirao British Council u Bosni i Hercegovini, pet mladih državnih službenika su pohađali izvršni kurs na uglednom Univerzitetu Sciences Po u Parizu krajem 2016. godine, a potom proveli vrijeme u drugim zemljama Jugoistočne Evrope učeći o regionalnoj saradnji u procesu integracija. Svakom od učesnika je dodijeljen Izvršni certifikat o upravljanju i javnoj politici.

Učesnici su bili Kenan Hodžić, stručni saradnik za pravne poslove u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH; Dijana Dedić, koordinator za evropske integracije u Uredu premijera Unsko-sanskog kantona; Emir Hrustanović, stručni saradnik u Uredu za evropske integracije Vlade Federacije BiH i Nataša Gavrić, viši stručni saradnik u Sektoru za evropske integracije u Vladi Republike Srpske.
Mladi ljudi nose odgovornost za promjene u budućnosti,” rekao je g. Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU. “Cilj ovog projekta je bio obučiti mlade službenike i pripremiti ih za njihovu buduću ulogu, kao i ojačati ih na njihovim trenutnim radnim mjestima.

Kenan Hodžić se prijavio za mjesto na Regionalnom programu razmjene tokom povratka u Bosnu i Hercegovinu nakon angažmana u State Department-u. “Ovaj Program ne služi samo za putovanje i učenje o javnoj upravi,” rekao je i dodao: “On služi i za povezivanje sa drugim mladim službenicima na Balkanu, i preporučio bih ga i drugim ljudima u ovom polju. To je životna prilika – provesti 20 dana u Parizu, pohađati predavanja na univerzitetu Sciences Po, posjećivati razne gradove sa ljudima iz drugih zemalja.

Nataša Gavrić je naglasila mogućnosti koje nudi Program za učenje o povezivanju i izradu politika “i kako da implementiramo naučeno kada se vratimo u svoju zemlju.”

Dijana Dedić je rekla kako je ona prva osoba koja je dobila odgovornost  za evropske integracije u Unsko-sanskom kantonu, i stoga ne može tražiti savjet od prethodnika. “Povezivanje je bilo posebno korisno za mene. Ja sam odgovorna za pisanje projektnih aplikacija i ponekad mi je teško da se povežem sa potencijalnim partnerima iz drugih zemalja, ali sada znam koga mogu nazvati i pitati za informaciju,” kaže Dijana.

Tokom Programa sam vidio da Bosna i Hercegovina ima još dosta toga da uradi u poređenju sa drugim zemljama,” rekao je Emir Hrustanović, “ali istovremeno sam vidio dosta dobrih stvari koje na isti način možemo da uradimo u našoj zemlji. Na primjer, u jednoj od zemalja koje smo posjetili, prvi nacrt određenog zakona je poslat institucijama Evropske komisije, potom su uslijedile konsultacije, a rezultat je bio da je finalni draft bio spreman za usvajanje dosta brže.

Europa.ba