Integracija: Novim alatom za profiliranje vještina državljanima trećih zemalja olakšava se ulazak na tržište rada

Bruxelles, 20. lipnja 2017.

Povodom UN-ova Svjetskog dana izbjeglica Europska komisija danas objavljuje „EU-ov alat za profiliranje vještina državljana trećih zemalja”.

Riječ je o alatu za uređivanje stranica na internetu i izvan njega kojim će se državljanima trećih zemalja omogućiti da predstave svoje vještine, kvalifikacije i iskustva na način koji je razumljiv poslodavcima, pružateljima obrazovanja i osposobljavanja te organizacijama koje rade s migrantima diljem Europske unije.

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: “U današnjem svijetu rada svi bi trebali biti u mogućnosti potpuno iskoristiti svoje vještine na tržištima rada. Talent državljana trećih zemalja ne smije propasti. Naš alat za profiliranje vještina omogućit će im da pronađu put do posla. Omogućit će i nacionalnim upravama da jasno shvate koje su njihove vještine i kvalifikacije te će se one tako moći nositi s izazovima i iskoristiti prilike povezane s uključivanjem izbjeglica, tražitelja azila i drugih migranata na tržište rada. Od toga će svi imati koristi.”

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: “Migranti dolaze s vlastitim iskustvom, talentima i vještinama, što može biti pravi dobitak za naša gospodarstva i društva. Stoga je od presudne važnosti ulaganje u rano uključivanje na tržište rada. Uspješna je integracija ključna ako želimo u migraciji pronaći mogućnosti za sve uključene strane. Naš alat za profiliranje vještina skratit će put do zaposlenja pridošlim državljanima trećih zemalja tako što će njihove pojedinačne vještine učiniti vidljivijima.”

Alat za profiliranje vještina bit će prvi instrument za prihvatne centre, službe za integraciju, javne službe za zapošljavanje i druge organizacije koje pružaju usluge državljanima trećih zemalja kako bi se osiguralo priznavanje njihovih vještina i obrazovanja te kako bi dobili dodatne savjete o izobrazbi, obrazovanju ili zapošljavanju. Osim što daje pregled vještina državljana trećih zemalja, pa se može usporediti sa životopisom, alat pomaže organizacijama za migracije da utvrde posebne potrebe pojedinaca za uključivanje na tržište rada. Konačno, tako će se pojednostavniti postupak povezivanja tražitelja zaposlenja sa slobodnim radnim mjestima.

Uključivanje državljana trećih zemalja na tržište rada jedan je od najvažnijih izazova s kojim se zajedno suočavamo, posebno kad se uzme u obzir nekadašnji, sadašnji i budući priljev izbjeglica i tražitelja azila. Doista, troškovi neuspješne integracije dugoročno su puno viši od troškova učinkovitih integracijskih politika. S obzirom na digitalizaciju i starenje društva Europi je u cilju da postane privlačno odredište za talente koji su našim gospodarstvima potrebni. Kako bismo najbolje iskoristili naš ljudski kapital, moramo se koristiti svim talentima koje imamo u EU-u.

Kontekst

EU-ov alat za profiliranje vještina jedna je od deset glavnih mjera najavljenih u Novom programu vještina za Europu. Godinu dana od pokretanja Novog programa vještina Komisija je pokrenula niz glavnih mjera povezanih s povećanjem razina vještina i boljim iskorištavanjem postojećih vještina u Europi.

Alatom za profiliranje vještina nastoji se riješiti problem pogrešnog povezivanja vještina i radnih mjesta državljana trećih zemalja. Usmjeren je i na visokoobrazovane osobe kojima je možda potrebna pomoć u postupku priznavanja kvalifikacija te na one s niskom razinom obrazovanja i kojima je potrebno dodatno obrazovanje i izobrazba kako bi stekli vještine koje su potrebne na našem tržištu rada. Osim toga, neke državljane trećih zemalja ograničeno poznavanje jezika zemlje domaćina može omesti u uključivanju na tržište rada, a alatom za profiliranje vještina omogućit će se utvrđivanje tih problema. Njime se nadopunjuju drugi alati za transparentnost vještina kao što su Europass i Europski kvalifikacijski okvir. Oba su ta alata preispitana u okviru Novog programa vještina kako bi se poslodavcima, pružateljima obrazovanja i osposobljavanja te relevantnim tijelima omogućila usporedba nacionalnih kvalifikacija diljem EU-a i na međunarodnoj razini.

EU-ov alat za profiliranje vještina povezan je i s Akcijskim planom Europske komisije za integraciju državljana trećih zemalja, koji je također pokrenut prije godinu dana, a u okviru kojega se podupiru države članice u integraciji 20 milijuna državljana trećih zemalja koji zakonito borave u EU-u. Otad je Komisija poduzela niz inicijativa za poboljšanje uključivanja državljana trećih zemalja na tržište rada. Posljednja takva inicijativa je inicijativa „Poslodavci zajednički za integraciju” za promicanje nastojanja poslodavaca u potpori integriranju izbjeglica i drugih migranata.

Povodom današnjeg predstavljanja alata za profiliranje vještina povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen posjetila je prihvatilište za tražitelje azila sa sjedištem u Bruxellesu koje vodi Fedasil. Ondje je iz prve ruke vidjela kako se alatom može pružati potpora izbjeglicama i tražiteljima azila, a i socijalnim radnicima i pomagačima koji ih prate tijekom njihove integracije. Posjet možete pogledati na kanalu EbS. Istodobno se u Bruxellesu odvija promocija i konferencija za umrežavanje.

Dodatne informacije

OBAVIJEST: Pitanja i odgovori o EU-ovom alatu za profiliranje vještina državljana trećih zemalja

EU-ov alat za profiliranje vještina državljana trećih zemalja

Promocija EU-ova alata za profiliranje vještina

Deset mjera za bolju osposobljenost Europljana

Novi program vještina za Europu

Akcijski plan za integraciju državljana trećih zemalja

Pratite Marianne Thyssen na Facebooku i Twitteru

Pratite Dimitrisa Avramopoulosa na Facebooku i Twitteru

 

Europa.ba