Predanost EU osnaženom i otpornom civilnom društvu: Vijeće usvojilo zaključke o suradnji s civilnim društvom u području vanjskih odnosa

Vijeće je 19. lipnja usvojilo zaključke o suradnji EU-a s civilnim društvom u području vanjskih odnosa.

Vijeće prepoznaje mnoge različite uloge koje organizacije civilnog društva imaju kao promicatelji demokracije i branitelji nositeljâ pravâ, vladavine prava, socijalne pravde i ljudskih prava.

U zaključcima se ističe ključna važnost organizacija civilnog društva za uspješnu provedbu Globalne strategije EU-a i Programa održivog razvoja do 2030., uključujući ostvarenje ciljeva održivog razvoja.

U razdoblju kada se prostor za djelovanje civilnog društva sve više smanjuje u sve većem broju zemalja, Vijeće ponovno potvrđuje da se EU protivi neopravdanom ograničavanju slobode udruživanja, izražavanja i mirnog okupljanja koje ometa rad organizacija civilnog društva. U zaključcima se ističe predanost EU-a preuzimanju važne uloge u promicanju odlučnijih stajališta u vezi s građanskim slobodama i protiv bilo kakvog smanjenja prostora za djelovanje civilnog društva.

Vijeće pozdravlja napredak u pogledu suradnje EU-a s civilnim društvom u području vanjskih odnosa postignut od posljednjih zaključaka iz 2012. Pozdravlja i povećanje financijskih sredstava za potporu organizacijama civilnog društva od 2012., napominjući da je EU postao glavni donator za lokalne organizacije civilnog društva, uključujući one koje su aktivne u humanitarnoj pomoći te zaštiti i promicanju ljudskih prava i demokracije.

Vijeće poziva Komisiju da nastavi i ojača suradnju s civilnim društvom te je poziva da dodatno razmotri izazove na koje se naišlo u partnerskim zemljama u kojima je suradnja s civilnim društvom bila ili jest otežana, te da izvijesti o njima.

 

Europa.ba