Zaključci Vijeća o klimatskim promjenama nakon odluke administracije Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz Pariškog sporazuma

Zaključci Vijeća o klimatskim promjenama nakon odluke administracije Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz Pariškog sporazuma

1.Vijeće duboko žali zbog jednostrane odluke administracije Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz Pariškog sporazuma. Vijeće ujedno pozdravlja brojne snažne izjave o predanosti Pariškom sporazumu koje su dale zemlje u rasponu od najvećih gospodarstava do malih otočnih država.

2.Pariški sporazum zbližio nas je u vrlo zahtjevnim vremenima. Riječ je o dosad neviđenom multilateralnom sporazumu između gotovo 200 stranaka koji su regije, gradovi, zajednice, poduzeća i drugi nedržavni akteri diljem svijeta poduprli kako bi se riješio problem koji nam je svima prijetnja. U njemu, kao i u Programu održivog razvoja do 2030., prikazana je naša zajednička odgovornost prema čitavom planetu za ove i buduće generacije, kao i naša obveza da s time u skladu postupamo.

3.Vijeće ponovno potvrđuje da Pariški sporazum služi svrsi te da ne može ponovno biti predmet pregovora. Sporazum je ambiciozan, ali ne i preskriptivan te svakoj stranci dopušta da osmisli svoj vlastiti put za doprinos ciljevima usmjerenima na borbu protiv klimatskih promjena koje prijete razvoju, miru i stabilnosti diljem svijeta.

4.Vijeće ponovno ističe čvrstu potporu Europske unije Ujedinjenim narodima kao središtu multilateralnog sustava temeljenog na pravilima. Europska unija i njezine države članice i dalje su ujedinjene i u potpunosti predane potpunoj i brzoj provedbi Pariškog sporazuma, podsjećaju na posebnu odgovornost najvećih gospodarstava odgovornih za otprilike 80 % globalnih emisija te pozivaju sve partnere da zadrže zamah prema postizanju uspješnih rezultata, stvoren 2015. na 23. i 24. konferenciji COP-a.

5.Svijet i dalje može računati na EU kao predvodnika u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena, uz zadržavanje povećanja globalne prosječne temperature na razini znatno nižoj od 2 °C iznad razine u predindustrijskom razdoblju te ulaganje napora u ograničavanje povišenja temperature na 1,5 °C iznad razine u predindustrijskom razdoblju. EU će prevoditi svojim ambicioznim klimatskim politikama i stalnom potporom onima koji su posebno ugroženi kako bi se izgradila jaka i održiva gospodarstva na putu prema postizanju neutralnosti stakleničkih plinova u drugoj polovici stoljeća te društva otporna na klimatske promjene. EU i njegove države članice najviše doprinose financiranju borbe protiv klimatskih promjena te i dalje poštuju obvezu mobilizacije svojeg udjela u cilju razvijenih zemalja da do 2020. zajednički iz različitih izvora mobiliziraju 100 milijardi USD godišnje za klimatska djelovanja u zemljama u razvoju.

6.EU u tu svrhu jača svoja postojeća globalna partnerstva i te će nastaviti tražiti nove saveznike u rasponu od najjačih svjetskih gospodarstava do najugroženijih otočnih država. Naša će partnerstva uključivati mnogobrojna poduzeća, regije, gradove, građane i zajednice koji su izrazili svoju potporu Pariškom sporazumu i u cijelom svijetu i u SAD-u te poduzimaju ambiciozne klimatske mjere.

7.Zajedno ćemo provesti Pariški sporazum jer je to naš zajednički interes i odgovornost. Pariški sporazum te niske razine emisija stakleničkih plinova i tranzicija otporna na klimatske promjene za nas su pokretač nepovratnog procesa održiva rasta za naša gospodarstva i ključni za zaštitu našeg planeta. EU je u tu svrhu spreman surađivati sa svim stankama.

 

Europa.ba