Komisija pozdravlja odluku 20 država članica da osnuju Ured europskog javnog tužitelja

Bruxelles, 8. lipnja 2017.

Danas je u Vijeću za pravosuđe 20 država članica postiglo politički dogovor o osnivanju novog Ureda europskog javnog tužitelja u okviru pojačane suradnje

Europski parlament sada treba dati svoju suglasnost. Kad se uspostavi, neovisni javni tužitelj EU-a imat će ovlasti za provođenje istrage i kazneni progon u kaznenim predmetima koji utječu na proračun EU-a, kao što su korupcija ili prijevare povezane s fondovima EU-a, ili prekogranične prijevare povezane s PDV-om. To će biti snažno, neovisno i učinkovito tijelo specijalizirano za borbu protiv financijskog kriminala u EU-u.

Povjerenik Günther H. Oettinger, nadležan za proračun i ljudske resurse, izjavio je: „Ne toleriramo ni najmanju prijevaru na štetu proračuna EU-a. Svaki cent iz proračuna mora se potrošiti na dobrobit građana EU-a. Snažan, neovisan i učinkovit Ured europskog javnog tužitelja bolje će štititi novac poreznih obveznika jer osigurava europski pristup provođenju kaznenih istraga i progonu kaznenih djela počinjenih na štetu proračuna Unije. To će biti značajan dodatak sredstvima kojima trenutačno raspolažemo na razini Unije, odnosno radu OLAF-a u području administrativnih istraga.”

Vĕra Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova izjavila je: „Uložili smo znatne napore da bismo uključili što više država članica i iznimno mi je drago da sada imamo 20 država članica osnivačica Ureda europskog javnog tužitelja. To je velik uspjeh i jamstvo učinkovitosti Ureda europskog javnog tužitelja od samog početka. Ovo je dobar dan za europske porezne obveznike. Ured europskog javnog tužitelja nadopunjavat će važan rad koji obavlja Eurojust, agencija EU-a koja se bavi kaznenim pravosuđem, čime će joj se omogućiti da više sredstava dodijeli za borbu protiv terorizma, trgovine ljudima ili drugih kaznenih djela.”

Zašto je potreban europski javni tužitelj?

Svake godine proračuni svih država članica gube najmanje 50 milijardi eura prihoda od PDV-a zbog prekograničnih prijevara. Profit od međudržavnog organiziranoga kriminala koji zaobilazi nacionalne propise i izbjegava kazneni progon svake se godine mjeri u milijardama eura. Izvan područja PDV-a, države članice 2015. otkrile su i Komisiji prijavile nepravilnosti koje se smatraju prijevarama u ukupnom iznosu od približno 638 milijuna eura. Nacionalni tužitelji raspolažu ograničenim sredstvima za borbu protiv prekograničnog financijskog kriminala većih razmjera. Novi tužitelj EU-a provodit će brze istrage u cijeloj Europi i razmjenu informacija u stvarnom vremenu. To će biti prekretnica.

Kako će funkcionirati Ured europskog javnog tužitelja?

  • Neovisan ured

Ured europskog javnog tužitelja djelovat će kao jedinstveni ured za sve države članice sudionice. Radit će se o visokospecijaliziranom i neovisnom uredu izvan okvira postojećih institucija i službi EU-a. Ured europskog javnog tužitelja djelovat će u interesu EU-a i neće tražiti ni primati naputke institucija EU-a ni nacionalnih tijela.

  • Učinkovita suradnja s nacionalnim tijelima

Ured europskog javnog tužitelja sastojat će se od središnjeg ureda na razini EU-a te decentralizirane razine, koja će obuhvaćati delegirane europske tužitelje u državama članicama, koji će ujedno zadržati svoje funkcije nacionalnih tužitelja (takozvani model s dvostrukom funkcijom). Sa središnje će se razine nadzirati istrage i progoni koji se provode na nacionalnoj razini kako bi se osigurala učinkovita koordinacija i jedinstven pristup u cijelom EU-u. Tako će se objediniti širok raspon stručnih znanja i iskustva u pogledu nacionalnih pravnih sustava, a istovremeno zadržati neovisnost. Ako Ured pokrene istragu, nacionalna tijela neće izvršavati svoju nadležnost za istu kaznenu aktivnost.

  • Ovlasti za provođenje brzih istraga i aktivnosti progona

Ured europskog javnog tužitelja moći će djelotvorno istraživati kaznena djela na štetu proračuna EU-a i prijevare povezane s PDV-om kao što su prijevare s fondovima EU-a u iznosu većem od 10 000 eura i prekogranične prijevare u području PDV-a u iznosu većem od 10 milijuna eura. Moći će brzo djelovati u više država bez potrebe za dugim postupcima pravosudne suradnje. Pokretat će postupke protiv kriminalaca izravno na nacionalnim sudovima. To bi trebalo rezultirati uspješnijim progonima i većom stopom povrata otuđenog novca.

  • Sveobuhvatni pristup zaštiti novca poreznih obveznika

Iako će Ured europskog javnog tužitelja biti nadležan za kaznene istrage, OLAF će i dalje provoditi administrativne istrage o nepravilnostima i prijevarama koje utječu na financijske interese Unije u svim državama članicama Unije. Tim će se pristupom osigurati najšira moguća zaštita proračuna EU-a jer će se povisiti stope osuda i povrata.

Sljedeći koraci

Na temelju općeg pristupa o kojem su se u Vijeću danas usuglasili Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Hrvatska, Grčka, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska, Europski parlament morat će dati će svoju suglasnost prije konačnog donošenja Uredbe. Ostale države članice mogu se pridružiti državama članicama osnivačicama u bilo kojem trenutku nakon donošenja Uredbe.

Kontekst

Na temelju Ugovora iz Lisabona (članak 86. UFEU-a) Europska komisija predložila je 2013. osnivanje Ureda europskog javnog tužitelja. Danska, Irska i Ujedinjena Kraljevina imaju pravo izuzeća iz Ureda europskog javnog tužitelja.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori

Ured europskog javnog tužitelja

 

Europa.ba