Europski fond za obranu: 5,5 milijardi EUR godišnje za povećanje obrambenih kapaciteta Europe

Bruxelles, 7. lipnja 2017.

Komisija danas pokreće Europski fond za obranu kako bi se državama članicama pomoglo da učinkovitije troše novac državnih obveznika, smanje udvostručenje rashoda i postignu bolju vrijednost za novac. Fond, čije je pokretanje u rujnu 2016. najavio predsjednik Juncker i koji je u prosincu 2016. podržalo Europsko vijeće, koordinirat će, dopuniti i povećati nacionalna ulaganja u istraživanja u području obrane, razvoj prototipova i nabavu obrambene opreme i tehnologije.

Potpredsjednik Komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen izjavio je: „Ljudi su diljem Europe zabrinuti za vlastitu sigurnost i sigurnost svoje djece. Dok surađujemo s NATO-om, moramo pokazati da samostalno možemo više i bolje. Danas pokazujemo da riječi provodimo u djela. Fond će djelovati kao katalizator za snažnu europsku obrambenu industriju koja će razvijati vrhunske i potpuno interoperabilne tehnologije i opremu. Države članice i dalje će imati ključnu ulogu, ali od svojega će novca imati više koristi i u konačnici povećati svoj utjecaj.”

Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, dodala je: „Europa mora postati pružatelj sigurnosti. Fond će podupirati zajednička istraživanja u području obrane i zajednički razvoj obrambenih kapaciteta. On će stoga predstavljati prekretnicu u pogledu strateške autonomije EU-a i konkurentnosti europske obrambene industrije, kojoj pripadaju i mnogi MSP-ovi i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije koji su dio europskog opskrbnog lanca obrambene industrije.

Europski fond za obranu sastoji se od dva segmenta:

  • Istraživanja: Ovaj segment Fonda već polučuje rezultate. Počevši 2017., EU će prvi put ponuditi bespovratna sredstva za zajednička istraživanja u području inovativnih tehnologija i proizvoda u području obrane koja će se u potpunosti i izravno financirati iz proračuna EU-a. Projekti koji ispunjavaju uvjete za financiranje sredstvima EU-a usredotočit će se na prioritetna područja o kojima će se države članice dogovoriti unaprijed i među kojima će, najvjerojatnije, biti elektronika, metamaterijali, kriptirani softver i robotika. Predviđen je sljedeći plan financiranja:
    • za 2017. dodijeljeno je 25 milijuna EUR, a do kraja 2019. osigurat će se ukupno 90 milijuna EUR. Danas je objavljen poziv za podnošenje prijedloga za projekte u području pomorskih sustava bez posade i u području opreme vojnika. Potpisivanje prvih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava predviđa se za kraj ove godine,
    • 500 milijuna EUR godišnje nakon 2020.Komisija će 2018. predložiti pokretanje posebnog programa EU-a za istraživanja u području obrane. Uz procijenjeni godišnji proračun od 500 milijuna EUR Europska unija postat će jedan od najvećih ulagača u istraživanja u području obrane,
  • Razvoj i nabava: Fond će poticati države članice na suradnju u području zajedničkog razvoja i nabave vojne opreme i tehnologije sufinanciranjem iz proračuna EU-a i pružanjem praktične potpore Komisije. Države članice, primjerice, mogu zajednički ulagati u tehnologiju bespilotnih letjelica ili kupovati helikoptere na veliko radi smanjenja troškova. Uvjete mogu ispunjavati samo zajednički projekti, a dio ukupnog proračuna bit će namijenjen projektima koji uključuju prekogranično sudjelovanje MSP-ova. U sklopu sufinanciranja, EU će osigurati:
    • ukupno 500 milijuna EUR za 2019. i 2020. za poseban program za razvoj obrambene industrije koji je predložen danas,
    • 1 milijardu EUR godišnje nakon 2020. Za razdoblje nakon 2020. pripremit će se opsežniji program, s procijenjenim godišnjim proračunom od 1 milijarde EUR, kojim će se potaknuti nacionalno financiranje uz očekivani peterostuki multiplikacijski učinak. Program bi, stoga, mogao dovesti do ulaganja u razvoj obrambenih kapaciteta u ukupnom iznosu od 5 milijardi EUR godišnje nakon 2020.

Ambiciozni Europski fond za obranu pridonijet će Europskoj uniji koja štiti i brani svoje građane, te će se tako dopuniti drugi segmenti: Plan provedbe Globalne strategije u pogledu sigurnosti i obrane, u kojem se određuje nova razina nastojanja za Uniju i utvrđuju mjere za njihovo ostvarenje, i provedba zajedničke izjave EU-a i NATO-a, koju su potpisali predsjednik Europskog vijeća, predsjednik Komisije i glavni tajnik NATO-a.

Uz potporu Europskog parlamenta i država članica Europski fond za obranu brzo može postati pokretač razvoja Europske sigurnosne i obrambene unije kakvu građani očekuju.

Planirajući za budućnost, Komisija, nakon što je objavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe, danas objavljuje i dokument za razmatranje za pokretanje javne rasprave o tome kako bi se EU s 27 država članica mogao razvijati do 2025. u području obrane.

Kontekst

Predsjednik Europske komisije Juncker u svojim je političkim smjernicama iz lipnja 2014. jačanje sigurnosti europskih građana naveo kao prioritet. Predsjednik Juncker u svojem je govoru o stanju Unije 2016. najavio stvaranje Europskog fonda za obranu.

Postoje snažni gospodarski argumenti za tješnju suradnju među državama članicama EU-a kad je riječ o potrošnji na obranu. Procjenjuje se da se zbog nedovoljne suradnje država članica u području obrane i sigurnosti godišnje gubi 25 – 100 milijardi EUR. S 80 % javne nabave i više od 90 % istraživanja i tehnologije upravlja se na nacionalnoj razini. Udruživanjem javne nabave moglo bi se uštedjeti i do 30 % godišnjih rashoda povezanih s obranom.

Takav fragmentirani pristup obrambenim pitanjima vodi i do nepotrebnog udvostručavanja te utječe na sposobnost razmještaja obrambenih snaga. U EU-u postoji 178 različitih oružanih sustava, za razliku od SAD-a, gdje ih je 30. U EU-u postoji 17 različitih vrsta tenkova, a u SAD-u samo jedna. U Europi postoji više proizvođača iz helikoptera nego vlada koje ih mogu kupiti.

Europska je komisija 30. studenoga 2016. predstavila Europski akcijski plan obrane, u kojem se navode načini kako se Europskim fondom za obranu i drugim mjerama može pomoći državama članicama da učinkovitije iskoriste sredstva za zajedničke obrambene sposobnosti, poboljšati sigurnost građana Europe i poticati stvaranje konkurentne i inovativne industrijske baze. Tijekom sastanaka Europskog vijeća u prosincu 2016. i ožujku 2017. inicijativu su pozdravili čelnici EU-a te je Komisiji dodijeljen mandat za predstavljanje današnjih prijedloga.

Dodatne informacije

Informativni članak o argumentima za veću suradnju EU-a u području sigurnosti i obrane

Informativni članak o Europskom fondu za obranu

Europski fond za obranu – česta pitanja

Pitanja i odgovori – Budućnost europske obrane

Komunikacija „Pokretanje Europskog fonda za obranu”

Prijedlog uredbe

Poziv na podnošenje prijedloga

 

Europa.ba