Dan Evrope u Mostaru: Muzičko popodne sa Mostar rock školom i dječijim horom Superar Srebrenica

U okviru obilježavanja ovogodišnjeg Dana Evrope, te šezdesete godišnjice Rimskih ugovora, EU info centar u BiH organizovao je muzičko popodne u muzičkom centru „Pavarotti“ 24. maja u Mostaru. Događaj u okviru kojeg se diskutovalo o ulozi muzike u interkulturalnoj komunikaciji kao i ulozi Evropske unije u promociji kulturne raznolikosti.

Obraćajući se prisutnima Jan Snaidauf, šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja pri Delegaciji EU u BiH rekao je: „Danas smo se okupili kako bismo razgovarali o muzici. Iznimno mi je zadovoljstvo što sam upoznao  Orhana Maslu i Ismara Porića, voditelje dvije veoma bitne inicijative – Rock škole Mostar i hora „Superar“ iz Srebrenice. Obje inicijative imaju cilj vrijedan poštovanja – ujedinjenjem i pomirenjem ljudi Bosne i Hercegovine promovisati neizmjeran talenat i kapacitete koje ova zemlja ima na polju muzike“, rekao je šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja Snaidauf.

Orhan Oha Maslo, voditelj Rock škole Mostar naglasio je kako se zajedničlim djelovanjem može dovesti do  odličnih rezulata. „Timski rad koji svakodnevno raste unutar Mostar Rock Škole je tajna našeg uspjeha. Taj tim sutra može postati nekome uzor. Takav uzor im može pomoći da rastu bez predrasuda, vrjednujući svako biće onakvim kakvim ono jeste, bez obzira na istorijsku, etničku ili religijsku pripadnost“, dodao je Maslo.

Osvrnuvši  se na poruke iznesene tokom  raygovora u Mostaru, Ismar Porić, voditelj hora „Superar“ dodao je „Djeca su budućnost ove zemlje. Njihova poruka, koju oni šalju kroz muziku, gdje god da odu je iskrena. Kategoriziranje djece kroz etničke grupe ne vodi nikuda. Mi pokušavamo izvući maksimalno iz njih i oni svima nama trebaju biti jedna velika inspiracija“.

Nakon muzičkog izvođenja hora „Superar“ i benda Mostar Rock Škole i diskusije otvorena  je izložba „60. godina Ugovora iz Rima“ koju je obezbijedila  Ambasada Italije u BiH. Prilikom otvaranja izložbe  šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja Snaidauf naveo je da je to „još jedna posebna godišnjicu koju EU obiljažava ove godine– 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, prvog koraka ka ujedinjenju Evrope”

U večernjim satima održan je i koncert poznatog rock benda „Pips, Chips &Videoclips“ u OKC Abrašević, koji je okupio više od 500 mladih ljudi.

Sa ovim događajem i Danima evropskog filma u kinu Meeting Point u Sarajevu, koji se održavaju od 22. do 31. maja, Delegacija Evropske unije i EU info centar su završili ovogodišnje obilježavanje Dana Evrope (9. maj).

Europa.ba