Federica Mogherini na neformalnom sastanku sa premijerima zapadnobalkanske šestorke

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku /potpredsjednica Evropske komisije, ugostila je premijere partnerskih zemalja Zapadnog Balkana, Crne Gore Duška Markovića, Kosova Isu Mustafu, Albanije Edija Ramu, Srbije Aleksandra Vučića, mandatara za sastav Vlade Bivše jugoslovenske Republike Makedonije Zorana Zaeva i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića sa kojima je razgovarala o evropskoj perspektivi regiona.

Svi prisutni su potvrdili potpunu opredjeljenost nastavku procesa integracija, kao što je to učinila i EU u martu ove godine na sastanku Evropskog vijeća. Potvrdili su odlučnost i snažan zajednički interes za jačanje saradnje i podizanje kvaliteta života građana u regionu. Naglasili su posvećenost razvoju dobrosusjedskih odnosa i produbljivanju regionalnog razumijevanja kroz uzajamno poštovanje i saradnju.

Visoka predstavnica/potpredsjednica Mogherini je pozvala šestoricu premijera da povećaju angažman kako bi ispunili očekivanja građana i približili se budućnosti u EU.

 

Europa.ba