Otvoreni „Dani evropskog filma 2017” koji prikazuju bogatu evropsku kinematografiju

Filmski festival „Dani evropskog filma 2017”, koji organizuje EU info centar u saradnji sa EUNIC-om i ambasadama 10 država članica EU – Poljske, Austrije, Francuske, Republike Češke, Mađarske, Grčke, Rumunije, Italije i Njemačke, otvoren je 22. maja u kinu Meeting point u Sarajevu. Ovogodišnji filmski događaj, upriličen povodom Dana Evrope (9. maja), prikazuje 10 sjajnih filmskih ostvarenja koja su osvojila priznate nagrade na mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim festivalima.

Otvarajući festival „Dani evropskog filma 2017, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno naglasio je da proces pristupanja EU nije samo usklađivanje zakona i popunjavanje upitnika, već i kulturna razmjena i promocija kulturne raznolikosti. „Ovogodišnji filmski festival je odlična prilika da se predstavi kulturna raznolikost EU prikazivanjem zanimljivih filmskih naslova koje su obezbijedile zemlje članice EU, što je istaknuto i službenim sloganom EU ‘ujedinjeni u različitosti’. Kada se govori o filmskoj industriji, BiH je ravnopravna članica Evrope, budući da je osvojila prestižnu nagradu Oskar za najbolji strani film 2002. godine, što nije slučaj sa svim državama članicama“, rekao je zamjenik šefa Delegacije Sinno.

Festival je otvoren projekcijom poljskog filma „Tijelo”, čiju režiju potpisuje Malgorzata Szumowska, a glumačku postavu čine Janusz Gajos, May Ostaszewska i Justyna Suwa. Izrazivši zadovoljstvo što je ovogodišnji filmski festival otvoren poljskim filmom, Andrej Krawczyk, ambasador Poljske u BiH, predstavio je film i režiserku, jednu od najznačajnijih savremenih režiserki, čiji su filmovi nominirani za Evropsku filmsku nagradu u kategoriji „otkriće godine”. „Film koji će biti prikazan večeras osvojio je Srebrnog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Zlatnog lava na Poljskom filmskom festivalu u gradu Gdynia, kao i prestižnu nagradu publike Evropske filmske akademije “, zaključio je ambasador Krawczyk.

Ljubitelji filmske umjetnosti svih uzrasta će imati priliku da uživaju u projekcijama najboljih evropskih filmova, u večernjim satima od 22.-31. maja u kinu Meeting Point. Ulaz je slobodan, a svi filmovi su titlovani na b/h/s i engleskom jeziku.

Više informacija o festivalu „Dani evropskog filma 2017” i rasporedu projekcija je dostupno na www.euinfo.ba

Europa.ba