Otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butila: EU nastavlja ulagati u zaštitu javnog zdravlja i okoliša

Dana 22.5. službeno je otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butila u Sarajevu, čime je obilježena posljednja faza projekta „Obnova postrojenja za preradu otpadnih voda Butila u Sarajevu“, koji je finansirala EU. Današnje puštanje pogona u rad predstavlja završni korak u uspješnoj saradnji između Evropske unije, Svjetske banke, institucija BiH, Kantona Sarajevo i javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Sarajeva.

Pohvalivši trud svih partnera u projektu, generalni direktor za politiku susjedstva  i pregovore o proširenju, Christian Danielsson, naglasio je važnost smanjenja zagađenosti voda i poboljšanja kvalitete života građana Kantona Sarajevo. „Glavni cilj projekta, koji je podržan sredstvima EU, jeste smanjenje zagađenosti površinskih voda uzrokovano gradskim otpadnim vodama, koje su neprečišćene ispuštane direktno u rijeke Miljacku i Bosnu. Ovaj projekat je konkretan primjer onoga  što evropske integracije u suštini predstavljaju. Ovim postrojenjem BiH će se u pogledu prečišćavanja voda podići do standarda EU,“ rekao je generalni direktor Danielsson. Generalni direktor Danielsson podsjetio je da Bosna i Hercegovina još uvijek nije usvojila strategiju za sektor zaštite okoliša na razini države, pa shodno tome ne može dobiti podršku iz glavnog fonda za pomoć EU Bosni i Hercegovini, IPA II. „Evropska unija je razvila visoke standarde u oblasti upravljanja vodama koje Bosna i Hercegovina, kao država koja se želi priključiti EU, mora ispoštovati,“ rekao je generalni direktor Danielsson.

Igor Palandžić, vršitelj dužnosti direktora ureda Svjetske banke u BiH rekao je da je ovo bio završni korak u okončanju ciklusa projekata za prečišćavanje voda koje je Svjetska banka provela u saradnji sa Evropskom unijom. „Postrojenje na Butilama je najznačajnije, jer je jedno od najvećih u regiji, da ne zaboravimo i postrojenja u Ljubuškom i Živinicama, koja su značajno doprinijela zaštiti okoliša,“ zaključio je Palandžić.

Nezir Hadžić, direktor javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ istaknuo je prednosti postrojenja.  „Glavni cilj projekta je zaštita rijeke Bosne, a obnova ovog postrojenja sigurno će imati pozitivan uticaj na sanitarne i okolišne uvjete u Kantonu Sarajevo,“ dodao je Hadžić.

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH objasnila je da su projekti na infrastrukturi, poput ovog, preduslov za pravilno upravljanje i zaštitu okoliša.
Ovaj današnji događaj je potvrda uspjeha i koordiniranih aktivnosti domaćih i međunarodnih stručnjaka uz podršku adekvatnih finansijskih sredstava,“ rekla je ministrica Đapo.

Ukupni budžet obnove iznosio je 25,6 miliona eura, pri čemu je EU sudjelovala s 13 miliona eura. Projekat je podržao popravku i zamjenu primarne i sekundarne kanalizacione mreže u Sarajevu, poboljšanje efikasnosti mreže za prikupljanje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo, smanjenje zagađenja površinskih voda gradskim otpadnim vodama koje se bez prerade ispuštaju u rijeke Miljacku i Bosnu, ta je doprinio poboljšanju životnih uslova stanovnika Kantona Sarajevo.

Europa.ba