Ambasador Wigemark posjetio Bihać

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark obišao je gradilište nove zgrade Kantonalnog suda sa ministrom pravde Unsko- Sanskog Kantona Nikolom Findrikom, u sklopu posjete Bihaću 19. maja.

Evropska unija finansira građevinske radove sa više od 1,6 milijuna eura. Ovom prilikom, ambasador Wigemark je naveo da je u proteklih 15 godina EU podržala sektor pravde u BiH sa preko 50 milijuna eura, te da je ukupni cilj ove podrške jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti i efikasnosti sudskog i tužilačkog sistema u skladu sa evropskim standardima, kako bi se osigurala adekvatna usluga za građane BiH.

U razgovoru sa predsjedavajućim Gradskog vijeća grada Bihaća, Davorom Župom, ambasador Wigemark se dotakao tema prioriteta lokalnog razvoja i socio-ekonomskih reformi.

Ambasador Wigemark je održao predavanje na Univerzitetu u Bihaću na temu procesa evropskih integracija u kontekstu mladih, gdje se obratio studentima,te naglasio ulogu mladih u sprovođenju reformi i zbližavanja zemlje ka EU. Wigemark se sastao i sa rektorom Univerziteta u Bihaću, dr. Fadilom Islamovićem.

Zajedno sa ambasadoricom Njemačke u BiH, Christiane Hohman, ambasador Wigemark je posjetio i Meggle Mljekaru, te se sastao se sa direktorom Kemalom Hrnjićem. Ovom prilikom istaknuto je da ispunjavanje EU standarda u mliječnom sektoru veoma važno za kvalitet proizvoda koje konzumiraju bh. potrošači.

Europa.ba