Ne dozvolimo izgubljene generacije – EU i Save the Children udružuju napore na smanjenju stope ranog napuštanja obrazovanja

Danas je u Sarajevu zvanično počela realizacija projekta „Bright4All – Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Evropska unija kroz Evropski instrument za demokraciju i ljudska prava u iznosu od 350.000 eura.

Osnovni cilj projekta je smanjiti stopu ranog napuštanja školovanja djece u Bosni i Hercegovini kroz utvrđivanje uzroka i trenutnog stanja, te podršku lokalnim zajednicama u razvijanju mehanizama za sprječavanje ove pojave, posebno među ranjivom djecom, kao što su romska djeca, djeca sa poteškoćama i djeca iz ruralnih područja.

Obrazovanje je temeljno ljudsko pravo. Ono je takođe i osnovno sredstvo koje omogućava ekonomski i društveno marginaliziranoj djeci i odraslima da se izbave iz siromaštva i u potpunosti uključe u zajednice. Evropska unija je posvećena nastavku promocije obrazovanja i društvenog uključivanja,“ izjavio je šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH Massimo Mina.

Svako dijete, bez izuzetka, ima pravo na kvalitetno i dostupno obrazovanje. Međutim, fragmentiran i složen sistem u Bosni i Hercegovini jedan je od uzroka diskriminacije i pada kvalitete u obrazovanju.

Neki od problema s kojima se obrazovanje u BiH suočava, a koji su bili uzeti u obzir za razvoj BRIGHT4All projekta biće tretirani kroz ovu intervenciju, kao što je pojava napuštanja školovanja, pogotovo kod ranjivih skupina djece, porast troškova za formalno i neformalno obrazovanje, nedostatak pouzdanih i posebnih podataka o napuštanju školovanja i slabi zagovarački kapaciteti organizacija civilnog društva da se uključe u promociju osnovnog prava na obrazovanje za svu djecu,“ istakla je ovom prilikom direktorica organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Neke od projektnih  aktivnosti uključuju akciono istraživanje kojim će se mapirati postojeće stanje u vezi sa ranim napuštanjem i/ili isključivanjem djece iz obrazovnog sistema, kao i pružanje usluga djeci iz ranjivih grupa, za prevenciju napuštanja obrazovanja. Partneri u provedbi projekta su organizacije civilnog društva: Omladinski centar ‘Vermont’ Brčko i Udruženja ‘Žene sa Une’ Bihać.

Europa.ba