Dan Evrope u BiH: Izložba posvećena životu i djelu Predraga Matvejevića u EU info centru u BiH

Proslava Dana Evrope nastavila se otvorenjem izložbe o djelima istaknutog bh. pisca i esejiste, Predraga Matvejevića, u organizaciji EU info centra u BiH u saradnji sa Italijanskim kulturnim udruženjem „Dante Alighieri“ u BiH 18. maja u u prostorijama EU info centra. Na izložbi je predstavljeno petnaest panela na kojima su izložene recenzije knjiga, fotografije i posteri zajedno sa navodima iz italijanskih, francuskih, hrvatskih i bh. štampanih medija, koji prikazuju navedene reakcije na vijest o Matvejevićevoj smrti.

U svom obraćanju, NJ.E. Nicola Minasi, ambasador Republike Italije u BiH iskoristio je priliku da iskaže svoju ličnu naklonost djelima Predraga Matvejevića. „Prošli decembar, kada sam saznao da  putujem u Bosnu i Hercegovinu, iskreno sam se nadao da ću upoznati Predraga Matvejevića ovdje.  Upoznat sam sa njegovim radom u posljednjih dvadeset godina i bio sam jako ožalošćen viješću o njegovoj smrti.  Doista mi je čast što sam s vama ovdje danas“, rekao je ambasador Minasi, dodavši „Dok sam studirao, otkrio sam Matvejevićev ‘Mediteranski brevijar’ koji me je naučio da svako može izabrati svoj identitet i na istom graditi budućnost, a ne patiti zbog njega“.

Ugledni bh. novinar i publicista, Zlatko Serdarević, kustos izložbe, napomenuo je da je cjelokupno Matvejevićevo djelo posvećeno povezivanju ljudi i uklanjanju granica. „Ovom izložbom, željeli smo skrenuti pažnju publike na nedavno preminulog akademika Predraga Matvejevića, istinskog evropskog intelektualca rođenog u Mostaru, koji je ostavio trajan trag u kulturnom životu, ne samo Bosne i Hercegovine, nego Hrvatske i cijele Evrope“, rekao je Serdarević.

Učesnici su imali priliku uživati u čitanju odlomaka iz „Meditaranskog brevijara“, jedne od najpoznatijih Matvejevićevih knjiga koja je prevedena na 23 svjetska jezika, u interpretaciji bh. glumice Selme Alispahić.

Predrag Matvejević, bh. pisac i jedan od najpoznatijih novinara iz jugoistočne Evrope, rođen je u Mostaru, 7. oktobra 1932. godine.  Preminuo je u Zagrebu 2. februara 2017. godine.  Matvejević je bio hrvatski i italijanski državljanin, te član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Izložba je otvorena za javnost do 29. maja, radnim danima od 09:30 do 17:30 sat, u prostorijama EU info centra na adresi Skenderija 3a, Sarajevo.

Europa.ba