Socio-ekonomski razvoj na lokalnom nivou u fokusu posjete ambasadora Wigemarka Zenici

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark posjetio je Zenicu 15. maja 2017. godine, te razgovarao o lokalnim razvojnim prioritetima i planovima za budućnost sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem i predstavnicima poslovne zajednice. Posebno se fokusirajući na efekte Reformske Agende na lokalnom nivou, i kako građani i poslovni subjekti mogu imati koristi od njih, ambasador Wigemark je naglasio da je efikasna lokalna uprava ključ za socio-ekonomski razvoj na lokalnom nivou i šire.

Ambasador Wigemark je posjetio i Laboratoriju za ispitivanje sigurnosti proizvoda “LIND” i Impulse kreativni centar u Tehno parku Zenica, koji su uspostavljeni u okviru projekta koji finansira EU “Mentor – moderna ekonomija kroz nove tehnologije i usmjereno istraživanje“.

U razgovoru sa predstavnicima poslovne zajednice, ambasador Wigemark je naglasio da EU želi da pomogne malim i srednjim preduzećima u cilju stvaranja novih radnih mjesta. Istakao je da su rast privatnog sektora i konkurentnosti ključni za socio-ekonomski razvoj, kao i da građani od toga mogu imati korist.

Na kraju posjete, ambasador Wigemark je zajedno sa ambasadoricom Njemačke u BiH Christianne Hohmann, dodijelio grant sredstava u ukupnom iznosu od 3 miliona eura za 49 malih i srednjih preduzeća i 8 partnerstava, u okviru projekta koji finansiraju EU i njemačka vlada “Oporavak malih i srednjih preduzeća u područjima zahvaćenim poplavama i jačanje njihove konkurentnosti na osnovu partnerstva za lokalni ekonomski razvoj”. Naglasio je da je ova pomoć dio stalnih napora Evropske unije da podrži ekonomski oporavak područjima pogođenim poplavama u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt je dio šireg programa EU za lokalni razvoj i zapošljavanje u vrijednosti od 19 miliona eura, koji provodi UNDP, GIZ-a i ILO, sa ciljem stvaranja novih radnih mjesta i boljeg životnog standard za građane.

 

 

Europa.ba