EU proglasila 21. maj za Evropski dan mreže Natura 2000

Komesar Karmenu Vela, Adina-Joana Valean, predsjedavajuća Odbora za životnu sredinu Evropskog parlamenta, prvi potpredsjednik Komiteta regiona Karl-Hajnc Lamberc i Nil Ker zamjenik stalnog predstavnika Malte, potpisali su zajedničku deklaraciju kojom se 21. maj proglašava Evropskim danom mreže Natura 2000.

Komesar Karmenu Vela je izjavio: „Uspostavljanjem Evropskog dana mreže natura 2000 odajemo priznanje ovoj jedinstvenoj mreži i značaju koji ona ima za ljude i ekonomiju. Za mene je ovo jedno od istinski izvanrednih postignuća Evropske unije: mreža od preko 27.000 zaštićenih mjesta koja ukupno pokriva preko milion kvadratnih kilometara kopna i mora, a koja je bila moguća zahvaljujući saradnji svih država članica.

Proglašavanjem Evropskog dana mreže Natura 2000, Komisija je ispunila prvo obećanje iz nedavnog Akcionog plana za prirodu, ljude i ekonomiju čiji je cilj unapređenje komunikacije i informisanja uključivanjem građana, zainteresovanih strana i zajednica. Već ove godine će 21. maj biti obilježen organizovanjem na stotine lokalnih događaja i aktivnosti umrežavanja širom Evrope. Danas takođe počinje i drugi krug nagradnog konkursa Natura 2000. Ovo je još jedna u nizu Komisijinih inicijativa za nagrađivanje izuzetnosti u upravljanju i promociji mreže te informisanja o mreži Natura 2000 i koristima koje ona donosi evropskim građanima.

 

Europa.ba