Dan Evrope u Banjaluci: Književno popodne sa dobitnicima Nagrade EU za književnost

„Iznimno sam ponosan na Nagradu EU za književnost i što dijelim pozornicu s dvoje bh. autora koji su osvojili ovu nagradu. Dugo vremena, u Evropskoj uniji je smatrano da se kultura njeguje samo u državama članicama EU, te da bi je one trebale jedine promovisati. Naravno, kultura ne samo da se promoviše u zemljama članicama, već, ona dolazi iz cijele Evrope, kroz raznolikost, a mi naše različitosti nastojimo promovisati koliko je to moguće”, rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, u svom uvodnom obraćanju na književnom popodnevu održanom 12. maja u Banja Luci povodom Dana Evrope.

Događaj koji je okupio mlade autore, pjesnike i kulturne djelatnike, sastojao se od čitanja književnih djela autora dobitnika Nagrade EU za književnost, Faruka Šehića i Tanje Stupar-Trifunović, te interaktivne diskusije o ulozi književnosti u savremenom bh. društvu.

Faruk Šehić, dobitnik Nagrade EU za književnost iz BiH 2013. godine, podijelio je svoje iskustvo sa učesnicima. „Jedna od prednosti Nagrade EU za književnost je ta što je autorima obezbijeđena finansijska pomoć za prevod njihovih djela, a tu je i upoznavanje drugih autora, i, naravno, sticanje novih iskustava širom svijeta. Kada se knjiga prevede na drugi jezik, ona dobiva potpuno novi život i priča se nastavlja razvijati“, objasnio je Šehić.

Pobjednica Nagrade EU za književnost 2016. godine, Tanja Stupar-Trifunović, napomenula je da književnost predstavlja način života, koji autora podstiče na književno i pjesničko stvaralaštvo. „Nagrada EU za književnost svakako doprinosi podsticanju autora na stvaranje književnih djela. Također, ona pruža mnoge mogućnosti, na primjer, meni je ponuđen veliki broj ugovora za prevod romana na druge jezike EU, i to mi je pomoglo uspostaviti nove poslovne kontakte te putovati kroz razne države“, zaključila je Stupar-Trifunović.

Nagradu Evropske unije za književnost finansira program Kreativna Evropa. Pobjednicima slijedi nagrada u iznosu od 5.000 eura, široka promocija autora, te finansijska podrška za prevod nagrađene knjige na strane jezike. Pisac i kolumnista Faruk Šehić je 2013. godine bio prvi bh. pobjednik Nagrade EU za književnost za roman „Knjiga o Uni”. Istu nagradu 2016. godine dobila je Tanja Stupar- Trifunović iz Banja Luke za knjigu „Satovi u majčinoj sobi”.

Europa.ba